Acasă Stirile zilei Stiinta De ce au uraganele nume de femei?

De ce au uraganele nume de femei?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cele multe uragane din lume poarta nume de femei, si asta pentru ca fac de trei ori mai multe victime decat cele care au nume masculine, informeaza AFP.

Incepand din anii ’70, centrele de meteorologie au decis, pentru a evita sa fie acuzate ca ar fi sexiste, sa acorde uraganelor atat prenume feminine, cat si masculine, in alternanta, conform unui sistem determinat dinainte.

Inainte de aceasta decizie, aceste arii depresionare erau botezate cu nume feminine, potrivit credintei populare ca starile de dispozitie ale femeilor sunt la fel de imprevizibile ca si furtunile.

Rezultatul acestei schimbari de denumire a avut consecinte mortale, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ce a analizat uraganele care s-au abatut asupra Statelor Unite intre 1950 si 2012.

„Un uragan cu un nume masculin face, in medie, 15,15 morti, in timp ce un uragan cu nume feminin ucide aproximativ 41,84 persoane”, spun autorii acestui studiu.

„Cu alte cuvinte, acordarea prenumelui Eloise unui uragan care inainte se numea Charley poate cauza de trei ori mai multe victime”, afirma ei.

Autorii acestui studiu au exclus uraganul Katrina (2005) si Audrey (1957) din cauza numarului foarte mare de victime, care ar fi influentat rezultatele calculelor lor.

„Cand vine vorba sa evaluezi intensitatea unei furtuni, oamenii au tendinta de a se baza pe prejudecatile lor despre barbati si femei”, a explicat unul dintre autorii studiului, Sharon Shavitt, profesor de marketing.

„In consecinta, furtunile cu prenume de fata, in special cele care poarta prenume foarte feminine, precum Belle sau Cindy, par mai usoare si mai putin violente”, a mai spus aceasta.

„Este o descoperire teribil de importanta”, considera Hazel Rose Markus, profesor de stiinte comportamentale la Universitatea Stanford, care nu a participat insa la studiu.

„Acest lucru demonstreaza cat de mult asociatiile noastre de idei ne guverneaza faptele”, a mai spus acesta.

Autorii studiului considera ca este nevoie de „inventarea unui nou sistem de denumire pentru a reduce influenta avuta de prejudecati in evaluarea uraganelor si pentru a permite o imbunatatire a pregatirii populatiei”.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos