Transplantul de plamani este blocat pentru pacientii romani. Spitalul AKH din Viena, singura clinica din strainatate unde erau operati bolnavii nostri, a anuntat ca nu-i mai poate primi. Numai ca povestea asta a fost pregatita chiar din Romania. O spune Daniel Dimulescu de la Asociatia Romana de Transplant Pulmonar.

“- Lista de translplant s-a incheiat la Viena acum doua saptamani cind a fost transplantat si ultimul pacient de anul trecut, iar pentru evaluare sunt foarte multi pacienti care asteapta sa mearga dar nu stiu unde. Sunt 15-20 de persoane. Ganditi-va ca protocolul facut dupa scandalul de anul trecut a fost ca 5 persoane sa faca transplantul pe an. Iar protocolul este acum intrerupt din cauza domnului manager Copca, scrisoarea pe care au trims-o catre Eurotransplant si amenintarile trimise catre clinica din Viena. Profesorul Klepetko a zis ca nu mai are nevoie de scandal., scrie Paula Rusu pe blog.

Declaratia pacientului Dimulescu e de sambata, acum patru zile, cand am facut inregistrarea pentru “Marturia unui pacient cu plamanii transplantati: s-a pus la cale un genocid cu premeditare”. Mi-am adus aminte de informatiile astea azi, (initial le-am ignorat), ascultand la radio, in masina, declaratiile ministrului Florian Bodog. “AKH a rupt contractul unilateral”. Nici vorba, AKH a facut ce a spus, a operat cele 5 transplanturi si ne-a salutat din mers. Asta dupa ce clinica din Viena a devenit tinta atacurilor doctorului Copca, cel care in plin scandal nu accepta un audit medical strain in spitalul lui decat dupa alegeri. Auditul nu a mai avut loc niciodata. Va pun aici traducere scrisorii trimisa de Narcis Copca prin avocati medicilor straini:

“Vizita dumneavoastra poate provoca un mare conflict de interese avand in vedere discutiile personale purtate cu reprezentantii AKH din Viena, spitalul preferat de Ministerul Sanatatii in ceea ce priveste transplantul de plamani, deoarece contractul dintre Eurotransplant, AKH Viena si un spital din Romania sunt subiectul unei investigatii a procurorilor. (n.r. Copca tocmai depusese la DIICOT o plangere vizand traficul de organe)

Spitalul Sfanta Maria este gata sa impartaseasca experienta sa unei echipe de experti independenti asa cum ati mentionat si sunteti invitati sa va demonstrati independenta acceptand invitatia noastra, dar dupa 11 decembrie cand in Romania au loc alegeri, pentru a elinima suspiciunile de subiectivism privitor la implicarea Eurotransplant de parte unei dintre partile implicate in alegeri cat si pentru transparenta si continuitate in ceea ce priveste politicile de sanatate ale viitorului Guvern, oricare ar fi.

Prin aceasta va informam ca nu sunteti bineveniti pe 8 si 9 decembrie sa faceti o vizita oficiala sau neoficiala la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti. Daca nu veti respecta rugamintea noastra, o sa consideram atitudinea dumneavoastra ca o lipsa de respect, ca nu doriti o colaborare buna si onesta si ca va amestecati voit in politicile de sanatate publica nationale. Asa ca, vom fi nevoiti sa actionam in consecinta, sa deschidem o ancheta oficiala si sa informam publicul.”

Semneaza Narcis Copca prin casa de avocatura.

Recitind aceste scrisori cred ca ele au fost menite sa ii faca pe cei de la Eurotransplant si AKH Viena sa renunte pe loc la a mai opera pacientii romani care au nevoie de transplant pulmonar. Cum dupa 17 ani de presa nu pot crede in coincidente, instincul imi spune ca asa a incercat Copca sa faca primul transplant pulmonar romanesc acelui amarat de la Iasi care acum a ramas sa-si asepte moartea ori sa se roage zeului transplantului sa ii ajunga respratia pana va putea fi transplantat.

Reactia fostului ministru al Sanatatii

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu reactioneaza fata de probleme existente privind transplantul pulmonar. Romanii care au nevoie de un transplant pulmonar nu mai sunt primiti la clinica AKH din Viena, in conditiile in care in tara noastra nu se fac astfel de interventii chirurgicale. Ministrul Sanatatii spune ca a cerut Agentiei Nationale de Transplant sa ceara un raspuns oficial. Numai ca Eurotransplat, organismul care reglementeaza astfel de proceduri nu a primit in ultima luna nicio notificare, in acest sens, din partea Romaniei. Aceasta situatie este „rezultatul direct al iresponsabilitatii si populismului unor personaje de prim rang din PSD si a apropiatilor lor”, spune Vlad Voiculescu.

„De peste 10 ani colaborarea dintre statul roman si centrul de transplant pulmonar al AKH Viena functiona fara probleme. Peste 40 romani au fost salvati, dupa ce au fost indrumati catre acest centru de medici romani si de alti pacienti care trecusera prin aceleasi greutati.

Totul s-a sfarsit acum. Centrul de transplant pulmonar de la AKH-Viena nu mai primeste pacienti romani!

Situatia grea a relatiilor cu institutii respectabile din strainatate si situatia fara speranta a catorva zeci de oameni care nu vor supravietui fara acest transplant este rezultatul direct al iresponsabilitatii si populismului unor personaje de prim rang din PSD si a apropiatilor lor.”, scrie Voiculescu, intr-o postare pe Facebook.

„in ultimii ani, spitalul Sf. Maria – un spital de sector din capitala in subordinea Primariei – a investit sub conducerea dr. Narcis COPCa peste 10 milioane de euro pentru infiintarea unui „centru de excelenta” pentru transplant. Banii s-au cheltuit, nu s-a facut niciun transplant. Va suna cunoscut? Floreasca, „centru de excelenta” pentru arsuri, barocamera…?
Desi s-au cheltuit peste 10 milioane de euro, nu s-a angajat insa nici macar un chirurg care sa fi facut un singur transplant de plamani. Nici macar unul. Un „centru de excelenta in transplant” fara un singur specialistin transplant.
Cu toate astea, si cu toate ca alte conditii nu erau indeplinite de asemenea, centrul primeste acreditare, cu sustinerea Dr. ZOTA.
in campania electorala, Gabriela FIREA, alaturi de Narcis COPCa (Sf. Maria) si Victor ZOTA (Agentia Nationala de Transplant-ANT) au manipulat cu buna stiinta acreditand ideea ca pacientii care au nevoie de transplant pulmonar sunt trimisi de mine la AKH- Viena. si gasisera si legatura: eu lucrasem si locuisem la Viena! Ma faceam astfel automat vinovat!”, explica Voiculescu.

El subliniaza ca AKH Viena este un spital de stat, deci nu ar fi putut niciodata avea actiuni sau parti sociale la unitatea sanitara respectiva.

„Daca am ajutat vreodata vreun roman care a venit acolo la tratament, am facut-o gratis si am ajutat de multe ori cu bani, asa cum pot depune marturie cateva zeci de familii cel putin.

„Ministrul Vlad Voiculescu vrea sa dezmembreze mortii romani si sa le trimita toate organele in strainatate” – Narcis Copca

Acuzatiile mincinoase la adresa mea nu importa aici insa. Acestea vor fi lamurite in instanta”.

„AKH VIENA – spitalul unde zeci de parlamentari, ministri si alti demnitari merg linistiti, ei si rudele lor, devenise dintr-o data proprietatea mea privata. Expertilor in transplant de la AKH Viena li s-a spus – de catre acelasi Narcis COPCa si avocatii acestuia – ca spitalul este investigat de procurori(!!!). in conditiile acestea, si in conditiile in care statul roman isi plateste oricum cu intarziere de ani datoriile pentru unele tratamente, oare le-ar putea reprosa cineva ca se vor ocupa de acum de pacienti austrieci, unguri, slovaci, cehi… dar nu si romani?
Medicii romani din Societatea Romana de Pneumologie si pacientii cu transplant pulmonar au avertizat din timp, public, asupra consecintelor populismului celor mai sus mentionati!

Pentru Gabriela FIREA, Narcis COPCa si Victor ZOTA nimic nu a contat. Agenda lor a fost alta. Pentru ei, pacientii si medicii acestora sunt doar niste unelte.

Toti cei de mai sus sunt platiti din bani publici, din taxele platite inclusiv de pacientii ale caror vieti sunt acum periclitate si de familiile lor”, conchide fostul ministru al Sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.