Acasă Stirile zilei Bani De ce a fost chemat seful ASF, Dan Radu Rusanu, la DNA?

De ce a fost chemat seful ASF, Dan Radu Rusanu, la DNA?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Seful Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Radu Rusanu s-a prezentat vineri la DNA, numele lui aparand in dosarul Carpactica – ASF, in care omul de afaceri Ilie Carabulea si Marian Mirzac ar fi abuzat de influenta lor pentru ca ultimul sa ocupe functia de vicepresedinte ASF.

In 10 februarie, procurorii DNA au solicitat Guvernului si Parlamentului documente cu privire la emiterea in anul 2013 a unei ordonante de urgenta privind functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Procurorii DNA verifica modul in care in anul 2013 a fost retras de la Senat un proiect de lege privind ASF, adoptat de Guvern sub forma unei ordonante de urgenta.

Detalii despre aceasta ordonanta de urgenta apar in referatul prin care DNA a solicitat instantei arestarea omului de afaceri Ilie Carabulea si a lui Marian Mirzac, membru neexecutiv in Consiliul de conducere al ASF.

Anchetatorii sustin ca Mirzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influenta si ocuparea functiei de vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, situatie in care ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurari Carpatica Asig SA, controlata de Ilie Carabulea.

Mirzac si-ar fi folosit influenta politica pentru a promova o ordonanta de urgenta in Guvern, care avea ca obiectiv introducerea in legea de organizare a ASF a unor incompatibilitati, astfel incat sa-l determine pe Daniel Tudor sa demisioneze din functia de vicepresedinte al ASF.

„Sub acest aspect, Marian Mirzac si-a canalizat eforturile, in principal, in sfera factorului politic. Astfel, inculpatul, care declarase un razboi fatis invinuitului Tudor Daniel George, a intervenit si a sustinut prin prisma relatiilor de partid si personale pe care le avea initierea si adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, care, sub pretinsa indeplinire a exigentelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilitati ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George sa isi prezinte demisia”, sustin procurorii.

De altfel, in octombrie 2013, Daniel Tudor a demisionat din functia de vicepresedinte al ASF, pentru a nu fi declarat incompatibil, deoarece sotia sa era senator PNL.

DNA sustine ca Marian Mirzac si-a folosit influenta politica pentru a retrage de la Senat un proiect de lege cu privire la ASF, pentru ca actul normativ sa fie adoptat ca ordonanta de urgenta.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos