Acasă Timp liber Spiritualitate De cate ori poti sa te cununi in fata lui Dumnezeu! Ce...

De cate ori poti sa te cununi in fata lui Dumnezeu! Ce nu iti spun preotii! Vezi conditiile Bisericii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu toate ca statul nu limiteaza numarul casatoriilor, la acest capitol Biserica este destul de ferma. Prin urmare, odata cu Sinodul din Constantinopol din anul 912, unde imparatului Leon al IV-lea i s-a interzis casatoria a patra, Biserica nu admite decat maximum trei casatorii.

Prima cununie religioasa este considerata Taina, in vreme ce slujbele de la a doua si a treia nunta nu sunt numite „Taine”, in sensul in care este vazuta prima nunta, desi adesea au acelasi scop, ci ele sunt pe de o parte ierurgii, altfel spus, slujbe speciale ale Bisericii, iar pe de alta parte sunt privite ca pogoraminte asupra neputintei oamenilor si pentru ferirea de pacatul desfranarii, noteaza ziarullumina.ro.

Mai departe, motivele pentru care Biserica accepta recasatoria sunt si ele destul de clare. in primul rand, vaduvia, de care aminteste chiar Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Corinteni (7, 39). in acest caz, recasatoria se face de obicei la cel putin un an dupa moartea sotului sau sotiei. in al doilea rand, se accepta recasatoria in cazul pronuntarii divortului. Cu toate acestea insa, divortul are doua aspecte. Primul dintre ele este procedura civila, care trebuie sa fie definitiva. Al doilea aspect este divortul religios, pe care trebuie sa il dea episcopul locului, in urma cercetarii personale a cazului respectiv. Prin urmare, fara aceste doua acte, preotul nu are dreptul sa savarseasca slujba celei de-a doua casatorii.

Mai mult, pentru savarsirea acestor ierurgii, atat preotul, cat si cei care doresc sa o primeasca trebuie sa tina seama si de alte canoane stabilite la sinodul amintit. Astfel, casatoria a doua este permisa doar in cazul mortii sau disparitiei fara de veste a unuia dintre soti, dar nu poate fi echivalata cu prima casatorie. in plus, casatoria a treia este acceptata cu urmatoarele conditii: daca cel care vrea sa se recasatoreasca a treia oara are 30 de ani si nu are copii, in acest caz fiind oprit a se impartasi trei ani, iar in cazul in care are copii fiind oprit patru ani. Mai apoi are dreptul de a se impartasi de trei ori pe an. insa, daca cel care vrea sa se recasatoreasca a treia oara are peste 40 de ani si nu are copii este oprit de la Sfanta Cuminecatura patru ani, iar dupa aceea se poate impartasi doar de Paste. Un aspect foarte important este insa faptul ca, daca cel care solicita a treia casatorie are peste 40 de ani si are copii, el nu se poate recasatori. Din pacate, astazi, aceste reguli nici macar nu sunt cunoscute, cat despre aplicarea lor corecta nici nu se pune problema.

in consecinta, desi recasatoria este acceptata de catre Biserica Ortodoxa, ea nu se poate savarsi in toate cazurile si in toate situatiile. Asa cum am amintit, preotul are datoria de a cerceta foarte bine cazurile in care cineva solicita a doua si a treia nunta, iar acest angajament pe care si-l iau cele doua persoane trebuie facut cu multa responsabilitate.