Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis vineri ca senatorul Dan sova sa fie plasat in arest la domiciliu, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta in legatura cu un contract de asistenta juridica de la CET Govora.

Judecatorii de la instanta suprema au respins cererea DNA de arestare preventiva a lui Dan Sova, urmand ca el sa stea in arest la domiciliu.

Decizia nu este definitiva, iar DNA poate face contestatie.

Dan sova a fost adus in sala de judecata la citirea deciziei, el fiind scos cu catusele la maini si dus la arestul Politiei Capitalei, de unde va fi eliberat in jurul orei 16,00, la expirarea ordonantei de retinere.

Senatorul miruit si cu lacrimi in ochi era un adevarat leu cand venea vorba de bani.

„Inculpatul Balan Mihai a refuzat sa incheie contracte de asistenta juridica cu aceasta casa de avocatura motivat de faptul ca la nivelul CET Govora se cunostea ca sova Dan-Coman controleaza societatea de avocati, conditii in care ar fi fost evident ca incheierea unor asemenea contracte de asistenta juridica ar fi urmarit interesul inculpatului sova Dan-Coman. Declaratia inculpatului Balan Mihai in ceea ce priveste aspectele relative la discutiile purtate cu inculpatul sova Dan-Coman in legatura cu incheierea contractelor de asistenta juridica, in sensul ca sova Dan-Coman a urlat efectiv atunci cand i s-a refuzat incheierea contractelor, releva ascendentul acestuia fata de functionarul public si dispretul fata de atributiile acestuia de serviciu”, se arata in referatul DNA.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in aceeasi perioada (toamna anului 2011 — n.r.), sova ar fi intervenit si pe langa presedintele Consiliului Judetean Valcea, pentru ca acesta sa-l determine pe directorul CET Govora sa incheie contractul cu casa de avocatura, scrie Agerpres.

Potrivit DNA, in perioada octombrie 2011 — iulie 2014, Dan sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa directorul general al CET Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

„Concret, Dan sova i-a spus persoanei denuntatoare ca ii poate asigura incheierea unui contract de asistenta juridica cu CET Govora SA, de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi in cuantum de 10.000 euro/luna. in schimbul acestui serviciu, sova a pretins de la persoana denuntatoare suma de 5.000 euro pentru fiecare luna pe perioada executarii contractului, adica jumatate din valoarea lunara a viitorului contract de asistenta juridica ce urma sa se incheie intre CET Govora si casa de avocatura respectiva”, sustin procurorii.

DNA precizeaza ca, in decembrie 2011, intre CET Govora, reprezentata de Mihai Balan in calitate de director general, si societatea de avocatura s-a incheiat contractul de asistenta juridica, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/luna.

Contractul s-a incheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activitati juridice pentru litigiile in care parte era CET Govora.

„in perioada decembrie 2011 — decembrie 2012, societatea de avocati a emis lunar catre CET Govora facturi pentru activitatile de asistenta juridica prestate in perioada decembrie 2011 — decembrie 2012. in aceeasi perioada, sova a incasat de la societatea de avocati suma totala de 60.000 euro. Banii erau incasati in numerar, in fiecare luna, prin intermediar, la putin timp dupa ce societatea de avocati incasa banii de la CET Govora. in decembrie 2012, contractul de asistenta juridica s-a incheiat prin ajungere la termen. La acea vreme, Balan nu mai ocupa functia de director general al CET. in martie 2013, Mihai Balan a revenit in functia de director general al CET Govora”, explica anchetatorii.

De asemenea, in mai 2013, intre CET Govora reprezentata de Balan si aceeasi societate de avocatura s-a incheiat un nou contract de asistenta juridica, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/luna.

„Contractul s-a incheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activitati juridice pentru litigiile in care parte era CET Govora. in perioada contractuala, Dan sova a incasat comisionul pentru 40.000 euro. Cercetarile efectuate in cauza au evidentiat faptul ca cea mai mare parte a banilor primiti de sova au fost orientati in mod direct catre stingerea unei datorii provenite din obligatiile inculpatului de cumparator al unui imobil situat in Bucuresti”, au mai retinut anchetatorii.

Procurorii au constatat ca Mihai Balan a incheiat doua contracte cu societatea de avocati si, in perioada ianuarie 2012 — august 2014, a avizat din partea CET platile efectuate in baza acestora, cu incalcarea dispozitiilor legale, conduita care a condus la vatamarea intereselor legale ale societatii de stat, producand o paguba patrimoniului de peste 1,3 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.