Acasă Sanatate Avertismentul medicilor! Un obicei zilnic al romanilor provoaca moartea! Vezi cati oameni...

Avertismentul medicilor! Un obicei zilnic al romanilor provoaca moartea! Vezi cati oameni mor in fiecare zi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un numar de 70 de romani mor zilnic din cauza afectiunilor induse de fumat, a declarat vineri presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihaltan, cu prilejul lansarii celei de-a patra editii a campaniei „Respira Sanatate” derulata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Florin Mihaltan a precizat ca 80% din cancerele pulmonare se fac prin expunere la fumat si 20% din cauza poluarii si a semnalat ca 75% din cazuri sunt depistate in stadii avansate care sunt inoperabile.

„Avem problema de tardivitate a prezentarii. La momentul prezentarii, este un stadiu avansat inoperabil si extrem de putini sunt la limita care desparte momentul chirurgical de momentul terapeutic. Fluctueaza acest moment intre 16-25% dupa tomografia computerizata. Pana la stadiul III A se poate opera. 75% sunt in stadii avansate inoperabile. (…) Cancerul pulmonar se numara printre cancerele care sunt foarte tarziu diagnosticate si acest lucru se transforma intr-o rata de deces la un an si la cinci ani care este inimaginabil de mare cu toate eforturile care se fac. Acest tip de cancer, spre deosebire de alte tipuri, are o durata de supravietuire extrem de scurta. Fumatorul activ dezvolta pana la 15% cancere, in general. Daca vorbim de cancerele pulmonare, 80% sunt prin aceasta expunere la fumat. (…) si la cei nefumatori cancerul pulmonar este a saptea cauza de deces”, a spus profesorul doctor, conform Agerpres.

El s-a declarat „extrem de nemultumit” de amanarea adoptarii legii privind interzicerea fumatului in spatiile publice si considera ca orice intarziere reprezinta o „incercare de joaca cu viata romanilor”.

„Suntem extrem de nemultumiti de aceasta impingere a legii si amanare intr-o tara cu un buget dramuit in care in fiecare zi mor 70 de romani prin afectiuni induse de fumat. Daca adunati in trei zile cred ca depasim ceea ce s-a intamplat in drama de la Colectiv. Orice intarziere de genul acesta este o incercare a te juca cu viata unor romani care ar putea sa aiba un mare castig prin aceste masuri legislative”, a afirmat mediul pneumolog.

El a precizat ca proiectul de lege care se afla in circuit parlamentar nu este unul impotriva fumatorului, ci pentru a-i proteja pe fumatorii pasivi, care „nu au nicio vina”.

„Este o lege cu scop protectiv. Nu mai are dreptul dupa mine niciun politician sa o amane indiferent de coloratura politica. Aceasta lege nu are coloratura politica, este in slujba sanatatii. (…) Un pacient cu cancer costa in jur de 2.000-3.000 de euro pe luna un tratament. Pacientii care fumeaza fac infectii respiratorii mai severe, lipsesc mai mult de la serviciu. Nimeni nu ia in calcul aceste cuantificari. Toate acestea costa bani”, a declarat Mihaltan.

Potrivit acestuia, Romania se afla in ceea ce priveste legislatia antifumat la nivelul anului 2005.

„Noi suntem cu legislatia privind fumatul la nivelul anului 2005. in Bulgaria exista lege, Republica Moldova are lege, Ungaria are lege, Ucraina a primit chiar un premiu la congresul mondial pentru modul in care s-a implicat”, a explicat profesorul doctor.

El a atentionat si asupra faptului ca 19% din populatia generala, care reprezinta mai mult de trei milioane de romani, nu are acces in unele judete la bronhoscopie si trebuie sa acceseze astfel de servicii in centrele universitare.

La randul sau, presedintele FABC, Cezar Irimia, a spus ca anual sunt diagnosticate in Romania peste 11.000 de cazuri noi de cancere pulmonare, dintre care reusesc sa supravietuiasca 1.000 de persoane.

„Sunt patru tari in UE care nu au adoptat legea anti-fumat in spatiile publice, printre care si Romania. Speram ca parlamentarii nostri sa isi revina si sa voteze legea”, a adaugat Irimia, care a precizat ca in cazul in care proiectul de lege de la Parlament nu va fi adoptat FABC va reactiona in consecinta.

Prin campania lansata vineri Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer atrage atentia asupra riscului de cancer pulmonar.

in plus fata de anii trecuti, editia de anul acesta a campaniei aduce doua elemente noi pe site-ul www.invingemcancerul.ro: Calculatorul de risc cu ajutorul caruia oricine poate afla care sunt factorii de risc si simptomele cancerului pulmonar si un link de descarcare a aplicatiei iCoach, ghidul tau antifumat.