Acasă Politic Dacian Ciolos a prezentat programul de guvernare! Vezi lista completa a prioritatilor

Dacian Ciolos a prezentat programul de guvernare! Vezi lista completa a prioritatilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Programul de guvernare depus la Parlament de premierul desemnat Dacian Ciolos porneste de la tragedia din clubul Colectiv, care „a creat un orizont de asteptare la nivelul societatii” si „a dat un mandat moral partidelor politice”, fiind evidentiat faptul ca viitorul Cabinet trebuie sa raspunda acestor realitati.

Cititi programul de guvernare AICI

In document se precizeaza ca Guvernul Ciolos nu poate si nu isi va asuma sa se angajeze pe toate fronturile de reforma in societatea romaneasca, scrie Agerpres.

„Sarcina acestui Guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, in care aceste pregatiri structurale sa aiba loc. In acelasi timp, va crea cadrul organizatoric adecvat pentru desfasurarea proceselor electorale in conditii optime, pentru toti romanii, indiferent unde se afla ei”, se arata in programul de guvernare.

Cabinetul Ciolos isi mai asuma amendarea, de urgenta, a legislatiei electorale cu stabilirea a doua tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numarului de semnaturi pentru independenti, posibilitatea asocierii unor independenti pe liste pentru consiliile locale, facilitarea crearii de sectii de votare pentru diaspora, acolo unde exista o prezenta semnificativa a cetatenilor romani.

De asemenea, se intentioneaza realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani si alinierea datelor pentru alegerile prezidentiale, parlamentare, europarlamentare si locale in scopul minimizarii impactului negativ al proceselor electorale asupra vietii economice si sociale a tarii. In plus, se propune facilitarea implicarii grupurilor cetatenesti in formularea de initiative legislative.

Obiectivul major pe care si-l propune Cabinetul Ciolos este acela de consolidare a parametrilor macroeconomici, a perspectivelor de dezvoltare durabila a tarii, concentrandu-se pe identificarea si eliminarea vulnerabilitatilor in absorbtia fondurilor europene, odata cu finalizarea implementarii programelor pentru perioada 2007-2013 si lansarea de urgenta a tuturor programelor pentru 2014-2020.

Principiile de fiscalitate se refera la asigurarea unui cadru care sa fie stabil, predictibil, transparent, la care se adauga debirocratizarea, simplificarea si armonizarea reglementarilor.

Si investitiile in infrastructura vor fi tratate cu prioritate, proiectele in derulare urmand a fi evaluate pentru a grabi realizarea lor.

Documentul face referire si la concentrarea pe relatia Romaniei cu Bruxelles-ul si pe marile teme de dezbatere din Uniunea Europeana.

La capitolul prioritati se prevede: un Guvern deschis si transparent, in dialog cu institutiile democratice si cu societatea ca actor politic; pozitionarea activa a Romaniei ca actor strategic in context regional, european si international, cu atentie pe relatiile de vecinatate; sustinerea fara rezerve a independentei justitiei si a continuarii luptei impotriva coruptiei; niciun proces electoral din Romania nu mai trebuie sa fie vreodata pus sub semnul intrebarii din cauza modului de organizare; imbunatatirea eficientei administratiei publice, in serviciul cetateanului; imbunatatirea sistemului de protectie civila pentru cresterea sigurantei cetateanului; revizuirea si prioritizarea proiectelor de investitii (inclusiv de infrastructura) in scopul crearii de locuri de munca si al cresterii productivitatii; mutarea accentului in actul educational pe transmiterea de informatie, pe crearea de competente pentru viata si reducerea sarcinilor birocratice care apasa pe cadrul didactic.

In programul de guvernare este prezentat si un plan de masuri pe perioada functionarii acestui Guvern. Ca obiective sunt subliniate: intarirea democratiei elective si a statului de drept care sa creeze premisele resetarii mediului politic din Romania; stabilizarea mediului economic si cresterea gradului de incredere a agentilor economici si a capitalului in perspectiva dezvoltarii economiei; evitarea derapajelor economice potentiale intr-un an electoral.

Guvernul Ciolos sustine elaborarea bugetului pe 2016 cu mentinerea tintelor de stabilitate macroeconomica, cu monitorizarea utilizarii transparente a resurselor bugetare si asigurarea conditiilor de crestere a convergentei in perspectiva aderarii la zona euro.

Se face referire si la descentralizare, pentru apropierea administratiei de cetatean, la prioritizarea investitiilor, la accelerarea proceselor de reforma a statului si la dezvoltarea unui proiect de profesionalizare a Secretariatului General al Guvernului.

In privinta transporturilor, se doreste valorificarea pozitiei geografice a Romaniei si transformarea tarii intr-un nod logistic regional.

Un alt capitol prevede masuri referitoare la dezvoltare sociala, cultura, minoritati, mediu, tineret si sport.

Alte masuri se adreseaza statului si sigurantei nationale, cu respectarea obligatiilor ce decurg din calitatea de membru al NATO, UE si din parteneriatele strategice la care Romania este parte, prin cresterea capacitatii operationale a fortelor armate si alocarea resurselor necesare pentru realizarea programelor de achizitii si inzestrare.

In planul politicii externe, documentul subliniaza ca parteneriatul strategic cu SUA a fost si ramane reperul central al politicii externe a Romaniei.

Se mentioneaza, de asemenea, redefinirea rolului si statutului politistului in societate, precum si elaborarea si adoptarea unei noi legi a sanatatii, redefinirea statutului personalului medical in societate, prin salarizare, traseu de cariera, criterii de evaluare a performantei, elaborarea unui program multianual de investitii in sanatate.

Guvernul si-a prezentat si principiile referitoare la romanii de pretutindeni si la eficientizarea activitatilor publice in sensul oferirii de servicii digitale pentru cetateni.