Acasă Sanatate Cutremurator! Ce se intampla cu creierul dupa moarte!

Cutremurator! Ce se intampla cu creierul dupa moarte!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Multi oameni care au experimentat moartea clinica au povestit ca au vazut lumina de la capatul tunelului. Sau ca pluteau deasupra corpurilor lor, observand cum doctorii se zbateau sa ii mentina in viata. Pana acum nu s-a stiut daca mintea mai functioneaza dupa moarte. Oamenii de stiinta au descoperit ca, dupa ce trupul moare, in unele cazuri, mintea inca mai inregistreaza activitate cerebrala.

In filmul ”Flatliners”, doctori tineri fac un experiment periculo,s sa vada ce se intampla dupa moarte, atunci cand isi opresc inimile. Aceeasi intrebare l-a framantat si pe dr. Sam Parnia, de la Universitatea de Medicina din New York, potrivit nypost.com. Ei nu au ales calea periculoasa din film, ci i-au studiat pe cei care au suferit stop cardiac si s-au reintors la viata.

Pacientii in cauza au povestit ca au auzit discutiile integrale ale doctorilor si ale asistentelor, au vazut tot, lucruri pe care nu aveau de unde sa le cunoasca altfel. Marturiile pacientilor au fost confruntate cu ale cadrelor medicale si a reiesit ca erau corecte.

Pacientii isi aminteau bine detalii. Medical, moartea este atunci cand inima nu mai bate si nu mai iriga creierul cu sange. Asta inseamna ca nici creierul nu mai functioneaza, iar corpul cedeaza, nu mai poate functiona. Parnia a explicat ca scoarta cerebrala, parte periferica a emisferelor cerebrale, sediul functiunilor nervoase complexe (motricitate, sensibilitate, senzorialitate, mişcarea voluntara, limbaj, memorie, conştiinta), incetineste functionarea pana la oprire si asta inseamna si moartea creierului.

Parnia si echipa au studiat comportamentul creierului in timpul unui stop cardiac. ”Studiem mintea umana si constiinta in contextul mortii, pentru a intelege daca se opreste brusc sau mai continua, dupa moarte, o perioada de timp. Nu este prima oara cand s-a inregistrat activitate cerebrala dupa moarte.”

In martie, doctorii de la o sectie de terapie intensiva au inregistrat activitate cerebrala timp de 10 minute la un pacient, dupa ce fusese deconectat de la aparatura care il tinea in viata. Aceste caracteristici insa nu se inregistreaza la toti pacientii care mor. Dupa ce persoana a fost declarata clinic decedata, s-au inregistrat unde cerebrale asemanatoare celor care apar in timpul somnului timp de inca 10 minute! De aceea, medicii au concluzionat ca si moartea este diferita, in cazul anumitor pacienti. Fiecaruia i se inregistreaza un alt ritm cerebral, atat inainte cat si dupa moarte, arata doctorulzilei.