Desi sunt cei mai criticati din punct de vedere medical, efectele negative fiind multiple, nu acelasi lucru se poate spune si despre efectele lui psihologice, sustin specialistii. Cartofii prajiti fac oamenii sa fie mai calmi si mai veseli. Si cum sa nu te binedispui cand stii ca mananci ceva cu adevarat gustos, chiar daca nesanatos? Dar asta nu este totul, oamenii de stinta fiind de parere ca acest lucru se datoreaza fie carbohidratilor, fie faptului ca acestia sunt adesea asociati cu intamplari amuzante si placute, relateaza Telegraph.

Cei responsabili cu concluziile au realizat si un experiment pe 60 de persoane, care au fost suspuse unui test: mai intai, au vizionat un filmulet tragic de 5 minute cu atacul de la Hiroshima, iar dupa filmulet persoanele au fost impartite in doua grupuri: jumatate au primit o revista pentru a o lectura, iar ceilalti cate un bol de cartofi prajiti. Mike Green, de la Universitatea Aston, a constatat (in urma unor chestionare pe care acestia le-au completat ante si post-vizionare film) ca cei care erau deprimati s-au simtit mai bine dupa ce au mancat cartofii prajiti.

In timp ce unele cercetari leaga mancarurile prajite de obezitate, atacuri de cord si diabet, un studiu recent efectuat pe mai mult de 40.000 de adulti din Spania a descoperit ca persoanele care au consumat cele mai multe mancaruri prajite nu au prezentat un risc mai mare de afectiuni cardiace sau moarte prematura, potrivit healthland.time.com. Un alt studiu, de data aceasta realizat in randul femeilor obeze, a descoperit chiar un efect benefic al mancarurilor prajite asupra nivelurilor de insulina.

O explicatie posibila a acestei inconsistente a rezultatelor este ca studiile au variat in ceea ce priveste tipurile de ulei si grasimi folosite la prajit. Participantii la studiul spaniol au utilizat, in principiu, uleiuri de masline si de floarea soarelui, iar cei care au demonstrat aparitia unui beneficiu au consumat mancare bogata in ulei de masline extra-virgin. Pe de alta parte, cei care au participat la alte cercetari se poate sa fi folosit substante de prajit cu o mai mare probabilitate de a se rupe in grasimi daunatoare. Tipul de ulei sau grasime este doar unul dintre factorii care afecteaza caracterul sanatos al unui fel de mancare prajit. Alte posibilitati includ modalitatea de prajire, refolosirea sau nu a uleiului si nivelul sarii adaugate. Un aspect important care trebuie luat in calcul este ca tiparul de ansamblu al dietei conteaza cel mai mult. Oricat de sanatoasa ar fi modalitatea de gatire, cartofii prajiti nu vor face niciun bine atunci cand sunt consumati ca parte dintr-un regim dominat de mancaruri procesate sau produse fast-food, scrie bzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.