Acasă Stirile zilei Cutremur cu magnitudinea de 6,8 în Japonia. A fost emisă avertizare de...

Cutremur cu magnitudinea de 6,8 în Japonia. A fost emisă avertizare de tsunami

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs în nordul Japoniei, existând riscul unui tsunami moderat. Agenţia meteorologică japoneză a afirmat că epicentrul cutremurului, produs la ora 18.09 (11.09, ora României), a fost localizat la 210 kilometri de coastele din Hokkaido (extrema nordică), iar hipocentrul se afla la o adâncime de numai zece kilometri.

Agenţia a avertizat cu privire la riscul unui tsunami cu înălţimea de maximum 50 de centimetri, care poate atinge coastele prefecturilor Aomori, Iwate (nord-est) şi Hokkaido.

Agenţia de presă Jiji a precizat că autorităţile din Aomori şi Iwate au sfătuit locuitorii mai multor localităţi situate pe malul mării să meargă în locuri sigure.

Un val de zece centimetri a atins coastele din Hokkaido

Agenţia meteorologică japoneză a anunţat că un val de zece centimetri a fost observat în oraşul de coastă Erimo (în sudul prefecturii Hokkaido), la ora 18.52 (11.52, ora României), fără a provoca pagube.

Alerta de tsunami a fost anulată, după ce valuri de 10-20 de centimetri înălţime au atins coastele de nord şi nord-est, fără a provoca pagube.

La 11 martie 2011, un seism cu magnitudinea 9 s-a produs în această regiune, generând un tsunami gigantic care a devastat oraşe şi sate de pe litoral, provocând moartea sau dispariţia a 19.000 de persoane.

Postul public de televiziune NHK a precizat că nici o anomalie nu a fost detectată la cele două centrale nucleare situate cel mai aproape de epicentru, la Onagawa (prefectura Miyagi) şi la Higashidori (prafectura Aomori).

Cele patru reactoare ale acestor centrale nu erau în funcţiune în momentul seismului, la fel ca marea majoritate a unităţilor nucleare din ţară, la un an după accidentul nuclear de la centrala Fukushima, provocat de tsunamiul din 11 martie 2011.