Acasă Politic Curtea Constitutionala a decis! Alegerile locale vor avea loc intr-un singur tur!

Curtea Constitutionala a decis! Alegerile locale vor avea loc intr-un singur tur!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins toate sesizarile aflate pe ordinea de zi a sedintei de miercuri cu privire la alegerile locale.

Judecatorii au respins, miercuri, ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate a jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, astfel incat acestea se vor desfasura intr-un singur tur de scrutin, scrie Mediafax.

Judecatorii CCR au respins ca inadmisibila a doua contestatie a jurnalistului Liviu Avram, care viza hotararea de guvern privind calendarul desfasurarii alegerilor locale. Potrivit unor surse din CCR, exceptia privind neconstitutionalitatea actului normativ a fost respinsa pe motiv ca jurnalistul nu avea calitatea de candidat la scrutinul din 5 iunie.

Jurnalistul Liviu Avram a pledat, miercuri, in sedinta CCR, pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, afirmand ca admiterea exceptiei de neconstitutionalitate nu ar insemna o schimbare a jurisprundentei Curtii, in timp ce procurorul a cerut respingerea exceptiei ca fiind neintemeiata.

„Asa cum este legea acum aceasta permite alegerea primarului in doua tururi atata doar ca al doilea tur nu se organizeaza decat in caz de balotaj, la doua saptamani de la primul tur. Ceea ce contest eu de fapt si sper ca asta se intelege din documentatie este majoritatea cu care se alege primarul, in speta majoritatea relativa care determina apoi aproape automat si numarul de tururi. Si ceea ce va cer sa decideti este in ce masura primarul astfel ales este organ reprezentativ, in sensul cerut de articolul 2 din Constitutie, cata vreme daca nu obtine macar 50% plus unu din voturile exprimate, majoritatea se afla de fapt in partea cealalta la cei care nu l-au votat”, a declarat jurnalistul Liviu Avram, facand trimitere la art.101 alin.(2) si (3) din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Ziaristul Liviu Avram a comentat, pe contul lui de Facebook, decizia pronuntata de Curtea Constitutionala, afirmand ca, in opinia sa, judecatorii „ca n-au vrut sa judece si au gasit un pretext ca sa n-o faca”.

„Augustin Zegrean: ‘Solicitarea lui Liviu Avram a fost declarata inadmisibila pentru ca el nu are calitatea de candidat’.

Asta era problema? La momentul sesizarii CCR eram candidat, parerea mea e ca sesizarea era valida si trebuiau s-o judece pe fond. Curtea de Apel mi-a retinut calitatea de candidat, desi Guvernul o contestase, si a admis sesizarea CCR. Dar e doar parerea mea de nespecialist.

Mai degraba inclin sa cred ca n-au vrut sa judece si au gasit un pretext ca sa n-o faca.

Prin urmare, ramane sa intre in joc candidatii aia adevarati, pe care ii cere Curtea Constitutionala, daca asta era problema. Sa vedem ce iese”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos