Ca si majoritatea produselor alimentare de origine vegetala, curmalele nu contin colesterol. Valoarea energetica pentru 100 gr. a partii comestibile a fructelor – 142-274 calorii, usor uscate – 340 calorii. Curmalele contin de la 40 pana la 77,5 componente uscate. Acestea au putine calorii deci consumati-le fara griji in loc de dulce si nu veti avea probleme cu cantarul.
Specialistii sustin ca 10 curmale pe zi sunt deajuns pentru a asigura nevoia zilnica de magneziu, cupru, sulf si jumate din fier, o patrime din nevoia de calciu. Astfel consumand doar curmale si apa poti trai cativa ani.
Medicina contemporana si-a indreptat atentia catre acest fruct drept obiect de studii indelungate, cercetari stiintifice datorita careia au fost descoperite beneficiile acestui produs.
Printre care:
Curmalele nu reprezinta o cale de transmitere a anumitor bacterii, microbi si paraziti daunatori sanatatii;
Curmalele contin substante care nimicesc bacteriile daunatoare din organismul omului;
Curmalele – leacul si mancarea perfecta pentru cosmonauti si mult mai folositoare decat caviarul;
Curmalele contin substante ce contribuie incordarii puternice a muschilor uterului, ceea ce simplifica procesul de nastere la femei, facandu-l mai rapid si mai putin dureros;
Curmalele contin vitamina A care imbunatateste vederea;
Datorita vitaminei B, curmalele sunt folositoare pentru functionarea si dezvoltarea normala a sistemului muscular;
Curmalele imbunatatesc pofta de mancare.
Se recomanda consumul curmalelor in urmatoarele cazuri:
La stresuri mentale. Se considera ca curmalele uscate influenteaza pozitiv asupra creierului, marind productivitatea lui cu 20% si mai mult;
La epuizare si oboseala fizica.Doar peste jumatate de ora dela consumul curmalelor chiar si catre o persoana supra obosita se intoarce puterea si energia;
La bolile cailor respiratorii;
La bolile cardiovasculare, datorita continutului inalt de kaliu;
La anemie;
La prevenirea imbolnavirilor stomacului si intestinelor;
La marirea cantitatii spermei la barbati;
La impotenta;
La rau de mare;
La raceala;
La prevenirea pierderii sarcinii;
Pentru fortificarea peretilor capilarelor;
Pentru imbunatatirea sistemului digestiv;
Pentru imbunatatirea vederii;
Pentru fortificarea circulatiei sangvine, si scaderii tensiunii arteriale;
Pentru scaderea efectului secundar al antibioticelor;
Pentru imbogatirea laptelui matern cu vitamine;
Pentru stoparea singerarii gingiilor;
Pentru micsorarea probabilitatii formarii chiagurilor de singe;
Pentru lecuirea ametelilor provocate de bolile urechii interne;
La sindromul premenstrual al femeilor;
La reglarea continutului de zahar in sange;
La eliminarea din organism a ionilor de metale grele;
La micsorarea riscului de formare a cancerului al pancreasului, scrie buzaumedia.