Acasă Stirile zilei Social Cununiile civile nu vor mai fi oficiate la Primarie! Ce spune Patriarhia...

Cununiile civile nu vor mai fi oficiate la Primarie! Ce spune Patriarhia Romana!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cununiile civile ar putea fi oficiate in Biserica, asta dupa ce mai multi parlamentari UDMR vor sa permita preotilor acest drept.

Initiatorii spun ca Biserica Ortodoxa este de acord cu aceasta schimbare. Legea este discutata, luni, la Senat, in comisie.

Sase deputati si senatori UDMR au propus in Senat o noua lege prin care preotii au posibilitatea sa oficieze si cununia civila, tot in biserica, inainte de slujba religioasa. In aceste conditii, tinerii insuratei nu vor mai fi nevoiti sa treaca pe la Primarie in ziua nuntii. Conform legislatiei in vigoare, ofiterii de stare civila sunt sefii misiunilor diplomatice si ale oficiilor consulare de cariera ale Romaniei, comandantii de nave si aeronave.

In toate cazurile, casatoria civila se incheie obligatoriu inainte de celebrarea casatoriei religioase si numai intr-un lacas de cult al unui cult recunoscut de stat.

Intr-un comunicat remis de Biroul de presa, Patriarhia Romana sustine ca nu a fost consultata cu privire la aceasta initiativa legislativa.

Referitor la informatiile aparute in mass-media despre Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila precizam:

Initiatorii acestui proiect legislativ referitor la oficierea cununiilor civile in locasurile de cult nu s-au consultat oficial niciodata cu Biserica Ortodoxa Romana, asa cum in mod eronat se precizeaza in presa. Pana in acest moment, la Patriarhia Romana nu a fost depusa nici o solicitare pentru exprimarea unui punct de vedere oficial al Sfantului Sinod referitor la aceasta initiativa legislativa.

In plus, avand in vedere ca acest proiect de lege vizeaza toate cultele religioase din Romania, consideram ca aceasta problema trebuie discutata in vederea formularii unui punct de vedere comun de catre Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania.

Biroul de presa al Patriarhiei Romane

Sursa: obiectiv.info

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos