Acasă Stirile zilei Social Biserica Ortodoxa Romana: Nuntile vor fi interzise sambata!

Biserica Ortodoxa Romana: Nuntile vor fi interzise sambata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Biserica Ortodoxa Romana vrea sa reintroduca un obicei din vechime, mai exact cununiile religioase sa se tina pentru crestinii ortodocsi numai in zilele de duminica.

Patriarhia Ortodoxa Romana vrea sa revina la vechile oranduiri bisericesti, care interzic anumite slujbe cu o zi inaintea Praznicelor Imparatesti. In vechime, casatoria se savarsea dupa Liturghia de duminica (conform Vechiului si Noului Testament, Sfanta Litrughie este Praznic Imparatesc).

La cununia religioasa, participa in trecut intreaga comunitate. Astazi, cununiile sunt savarsite de regula sambata. Practica din prezent este necanonica, pentru ca petrecerile tin pana duminica dimineata, lucru care nu mai face posibila participarea credinciosilor la Sfanta Liturghie de duminica.

Indicat este ca ele sa fie savarsite duminica. In legatura cu aceasta hotarare a Patriarhiei Ortodoxe Romane, preotul Vasile Laiu, paroh al Bisericii “Sf. Ilie” din Barlad si protopop de Barlad, a precizat:

“Este o oranduiala canonica a bisericii prin care se prevede ca slujbele religioase de cununie sa se faca numai dupa oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie sa-si intre in drepturi. Asa cum o lege trebuie respectata in stat, asa trebuie respectata si legea bisericeasca, care nu este de un an – doi, ci este de 2000 de ani. Taina cununiei, asa cum o cere Biserica, trebuie facuta din credinta. Daca unii o fac pentru fala si dar, asta este treaba lor. Aceasta obisnuinta de a se face taina cununiei sambata este o oranduiala oarecum impusa de vremurile comuniste, care s-a perpetuat si in zilele noastre.”

Protopopul Laiu a tinut sa mai precizeze ca taina cununiei se poate oficia in orice zi, in orice perioada a anului, numai sa nu fie urmata de petrecere:

“Este normal sa nu se mai oficieze cununia sambata din considerentul ca dupa slujba religioasa urmeaza o petrecere. Sambata seara oamenii merg la petrecere, care se prelungeste si duminica. Lumea normala, care pretinde ca este crestina, ar trebui sa fie prezenta duminica la biserica. Din cauza acestor petreceri, de oboseala sau din alte motive, nu mai pot participa la slujba de duminica.”, a mai mentionat protopopul Vasile Laiu.

Oamenii nu sunt de acord cu Patriarhia Ortodoxa

Barladenii, si nu numai, nu prea sunt de acord cu decizia Patriarhiei. Multi merg pe principiul ca cine vrea sa mearga la biserica duminica se poate duce si dupa petrecere.

“Oricum, nuntile se sfarsesc pe la ora 4.00 dimineata. Nu cred ca oamenii nu merg la biserica din cauza distractiilor. Sa fim sinceri, la petreceri merg in general tinerii, care nu prea au obiceiul sa participe prea des la slujbele religioase de duminica. Biserica romana ar trebui sa se gandeasca sa atraga in alt mod tineretul sa vina la slujbe, dar nu prin interzicerea petrecerilor”, ne-a precizat Violeta Buhusi, o barladeanca de 26 de ani ce tocmai si-a stabilit data nuntii intr-o sambata din luna august. “Cred ca toata nunta va fi ca un maraton, daca va trebui sa facem nunta duminica. In cateva ore, omul trebuie sa manance tot meniul programat de noi, sa danseze, sa participe la toate traditiile de nunta vechi, ca gatitul miresei, ruperea colacului si hora miresei, etc. Va trebui sa incepem nunta la restaurant de la 18-19 seara ca sa fie gata totul pana in jurul unei ore normale ca invitatii sa se odihneasca pentru ca luni se duc la serviciu. Cine mai vine la nunta noastra in conditiile astea?”. a mai spus tanara mireasa.

Panica si la restaurante

Daca s-ar impune aceasta decizie, luata de Patriarhia Romana acum cativa ani si nerespectata pana acum, toate rezervarile care au fost facute pana acum la restaurante se vor reprograma. Patronii de restaurante sunt nemultumiti pentru ca le vor scadea drastic incasarile. Unul dintre patronii unui restaurant barladean ne-a precizat ca se teme ca decizia sa nu fie pusa in practica.

“Sambata nu prea avem clienti pentru ca, in general, lumea prefera ca dupa baia de seara sa stea la televizor, asa ca inchiriem localul pentru nunti. Pe de alta parte, avem un aflux mare de clienti duminica. Ce-o sa fac daca se impune aceasta decizie? Sambata am sa stau cu restaurantul gol, iar duminica, clientii fideli se vor uita la mirese din tocul usii.”, ne-a spus acesta.

Seful unei formatii de muzica, axata pe cantarea la nunti, ne-a spus ca si asa incasarile lor sunt mici din cauza saraciei populatiei, insa in conditiile interzicerii nuntilor sambata acestea vor scadea la jumatate.

“Avem programate cateodata in aceeasi saptamana doua nunti, una sambata, la oras, si alta duminica, la tara. Ce facem daca vom canta numai la o nunta? Normal ca vom iesi foarte mult in pierdere.”, ne-a spus muzicantul.

“Se pot face nunti sambata, noi inca n-am primit nimic oficial”

Preotii din Barlad pe care i-am consultat ne-au precizat ca stiu de existenta unei asemenea decizii luate de Patriarhia Ortodoxa Romana, luata din anul 2001, dar ea nu a fost respectata apropae niciodata. Deocamdata ei nu au primit nimic oficial in aceste zile, prin care sa fie interzise oficierea slujbelor de cununie sambata.

“Este o randuiala mai veche, aceea de respectare a canoanelor bisericesti, care s-a pus intr-o perioada in aplicare dar apoi nu s-a mai aplicat, insa nu este rea. Canoanele bisericesti trebuie respectate, ca orice lege, pentru ca cine este crestin, trebuie sa se supuna acestor canoane. Dar nu este oprit deocamdata sa fie facute slujbe pentru cununie sambata.”, a mentionat un preot paroh din cadrul Parohiei “Sf. Spiridon” din Barlad.

Nuntile si botezurile, interzise in manastiri

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat inca de anul trecut, din luna februarie, ca oficierea Tainei Botezului si a Tainei Cununiei sa aiba loc numai in bisericile parohiale, cu respectarea randuielilor liturgice. Decizia a fost luata in sedinta Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Potrivit Patriarhiei Romane, decizia a fost luata “pentru pastrarea sacralitatii si solemnitatii acestor Sfinte Taine”. Si asta pentru ca in manastiri exista anumite reguli, cel putin in ce priveste imbracamintea, care trebuie sa fie sobra, iar participantii la botezuri si nunti vin cam sumar imbracati, fapt ce a dus ca in unele manastiri sa fie confectionate pelerine speciale pentru a fi acoperite domnisoarele de onoare sau chiar miresele si nasele in unele cazuri, pentru ca slujba sa fie tinuta in conditiile canoanelor din manastiri. Si totusi si in manastiri se pot oficia slujbe pentru botez sau nunti dar numai cu dispensa speciala de la Episcopia Husilor.

Sursa: vrn.ro