Acasă Life Dezvoltare Personala Cunosti pe cineva care sufera de depresie? Atunci nu uita niciodata aceste...

Cunosti pe cineva care sufera de depresie? Atunci nu uita niciodata aceste lucruri!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Poate fi destul de dificil sa stii cum poti sa fii un bun prieten pentru cineva care se lupta cu depresia, pentru ca este o conditie dificil de inteles. Chiar daca ai experimentat-o, poate fi destul de dificil sa intelegi depresia unui prieten si ce poti face pentru a-i fi de cel mai mare ajutor.

Un bun inceput poate fi sa incerci sa afli mai multe despre depresie si despre cum se manifesta ea, dar nu este usor. Aceste indicii te vor ajuta sa ai o intelege mai buna si sa fii un prieten mai bun.

#1. Nu exista intotdeauna un motiv

Poate fi tentant sa incerci si sa explici depresia gasind circumstante sau experiente care sa justifice existenta sa – si uneori vei putea identifica factori care pot contribui la aparitia sa, dar poate sa nu existe nici un motiv.

Asta nu face ca simptomele, gandurile si sentimentele prietenului tau sa fie mai putin grave sau severe.

#2. Nu face presupuneri – lasa prietenul sa-si spuna povestea

In special daca ai trecut prin depresie in trecut, ai putea sa crezi ca stii cum se simte prietenul tau sau ceea ce gandeste, dar trebuie sa-ti amintesti ca toti suntem unici si ca experienta prietenului tau nu poate fi identica cu a ta.

Ar trebui sa-ti lasi prietenul sa-si spuna povestea, cu propriile sale cuvinte si sa nu faci presupunerea ca ai stii sau ca ai intelege exact prin ceea ce trece.

#3. Cele mai multe zile sunt foarte dificile

Viata traita in compania acestui demon numit depresie este fizic si emotional epuizanta. Iti poate face prietenul sa se simta invins inainte de a se da jos din pat dimineata.

Trebuie sa-ti amintesti acest lucru si sa-i oferi sprijinul de care are mare nevoie. Prietenul tau nu va incepe neaparat sa se simta bine imediat, deci nu ar trebui sa presupui ca zilele devin mai usoare doar pentru ca trece timpul.

#4. Este posibil sa nu raspunda la telefon

Un prieten bun va pastra legatura si nu va avea nici o asteptare de raspuns la apelurile, mesajele si e-malurile pe care le trimiti. Uneori, prietenul tau va intampina mari dificultati in a stii ce sa-ti raspunda la mesaje sau la telefon.

Asta nu inseamna ca nu apreciaza efortul tau. Asa ca, in ciuda lipsei unui raspuns, nu inceta sa-l mai contactezi pe prietenul tau.

#5. Ei cred ca nu merita sa aiba grija de ei cineva

Depresia ii poate tine pe suferinzi blocati intr-un ciclu de ganduri negative si de comuncare negativa cu sine, ceea ce ii poate face pe acestia sa se simta neiubiti si de neiubit. Indiferent cat de bun prieten esti si cat de mult iti pasa de prietenul tau, fa-ti timp sa le spui asta cu voce tare si sa arati ca iti pasa.

#6. Se pot simti fara rost si fara speranta

Prietenul tau ar putea sa vrea cu disperare ca starea lui sa se imbunatateasca, dar depresia poate sa stapaneasca  energia, visele si motivatia celui ce sufera de asta, lasandu-l fara putinta de a face schimbarile necesare pentru a-si sustine recuperarea.

Nerespectarea ordinelor medicilor este un semn al unei persoane care sufera, nu al unei persoane care nu vrea sa se faca bine – asa ca daca prietenul tau pare blocat intr-o rutina, nu renunta la el. In schimb, ofera-i cele mai blande incurajari si tine-l de mana pe parcurs.

#7. Starea se poate inrautati inainte sa se imbunatateasca

Uneori, problemele de sanatate mentala pot fi echivalate cu cele de sanatate fizica si te poti astepta sa vezi progrese mult mai putin liniare atunci cand vine vorba de recuperare. Deseori nu este asa cu depresia si poti incepe sa simti ca prietenul tau isi revine intr-o saptamana, doar pentru a observa o inrautatire a lucrurilor saptamana urmatoare.

Acest lucru este perfect normal si uneori poate fi un raspuns la explorarea problemelor dificile in terapie, la initierea sau la oprirea unui nou medicament sau pur si simplu la ciclul bolii. Nu te arata descurajat de pasii inapoi facuti de prietenul tau, ci incearca sa fii in continuare langa el si ajuta-l sa lupte.

#8. Trebuie sa fii prietenul pe care l-a avut intotdeauna

Cel mai important este ca prietenul tau are nevoie ca tu sa fii tu. Exista un motiv pentru care ati fost prieteni in tot acesti ani si tocmai pentru ca se lupta cu depresia nu inseamna ca s-a schimbat fundamental ca persoana.

Doar fi tu cel care ai fost mereu si continua sa-i intinzi mana prieteniei atat in zilele insorite cat si in cele in care soarele se ascunde in spatele norilor.

 

Sursa