Acasă Stirile zilei Cum va fi vremea in urmatoarele trei luni! Vezi la ce sa...

Cum va fi vremea in urmatoarele trei luni! Vezi la ce sa te astepti…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Potrivit prognozei meteorologilor de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) vremea se va mentine in limitele normale ale anilor precedenti cu exceptia faptului precipitatiile se vor situa peste normele multianuale in majoritatea regiunilor. In zonele sudice si sud-estice, se va inregistra un deficit de precipitatii.

 

 

In octombrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi mai ridicate decat normalul perioadei in cea mai mare parte a teritoriului, cu exceptia regiunilor nordice, centrale si vestice, unde acestea se vor apropia de media climatologica. Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna octombrie este de 9,6 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 — 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura de pana la 10 grade Celsius in Transilvania si Maramures, respectiv de pana la 14 grade Celsius in Dobrogea.

Cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de norme in sud-estul si, local, in sudul tarii, iar in restul teritoriului vor avea o tendinta spre excedent. Media multianuala a precipitatiilor este stabilita la 43,5 litri/metrul patrat pentru luna octombrie. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Oltenia (pana la 70 l/mp), Maramures (pana la 68 l/mp), Banat (55 l/mp) si Transilvania (50 l/mp).

In noiembrie 2016, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de norma in cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai ridicate local, in sud, sud-est si vest. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Transilvaniei si Moldovei (intre 0 si 5 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Dobrogea, respectiv intre 5 si 8 grade Celsius.

In privinta precipitatiilor, cantitatile totale se vor incadra, in general, peste normele climatologice, stabilite ca medie multianuala lunara la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Oltenia (pana la 81 l/mp), Maramures (77 l/mp), Crisana (63 l/mp), Banat (58 l/mp) si Muntenia (de pana la 51 l/mp).

Potrivit ANM, in decembrie, temperaturile medii lunare vor fi in general apropiate de normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului. Media valorilor termice pentru luna decembrie se situeaza la —0,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre —5 si 0 grade Celsius, in Transilvania si Moldova, intre —2 si 0 grade Celsius in Maramures, respectiv intre 0 si 3 grade Celsius, in Dobrogea.

Pe de alta parte, precipitatiile lunare se vor situa peste normele climatologice, cu exceptia estului, nordului si vestului tarii, unde acestea vor apropiate de medie, stabilita prin masuratori de specialitate, la 44,8 l/mp. In zona Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 92 l/mp, in Oltenia la 87 l/mp, iar in Banat si Crisana la 70 l/mp. In acelasi timp, in Dobrogea estimarile variaza intre 20 si 40 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

 

sursa: romaniatv.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos