Multe animale lacrimeaza, dar numai omul este capabil sa planga datorita emmotiilor. Lacrimile sunt limbajul nostru ancestral in momentele cruciale din viata. Sunt dovada trairilor interioare care ies la suprafata, ne ajuta sa restabilim echilibre, sunt purificare, catharsis.

Dar se pare ca nu toate lacrimile sunt la fel. In cadrul unui experiment aflat la granita dintre arta si stiinta, fotograful Rose-Lynn Fisher a inceput sa examineze la microscop compozitia propriilor lacrimi si sa alcatuiasca fise cu fotografii si notite despre ceea ce a observat, ajutat de un grup de cercetatori britanici, scrie rador.

31

bucurie foarte mare

„Acest proiect a luat nastere intr-o perioada grea din viata mea, marcata de pierderea unor persoane dragi, mari schimbari si implicit, multe lacrimi varsate. Intr-o zi m-am intrebat daca lacrimile mele de bucurie arata oare la fel ca cele de tristete. Si asa am inceput.”

Proiectul se intituleaza „Topografia lacrimilor” si a durat mai multi ani. Fotograful a adunat mostre personale, dar si de la alte persoane.

Din punct de vedere chimic, toate lacrimile contin aceleasi componente esentiale: uleiuri, enzime si anticorpi, suspendate intr-o solutie salina. Proportia acestor elemente in fiecare lacrima este insa diferita, iar moleculele de sare se cristalizeaza in forme unice.

Constatarile sunt uimitoare. Imaginile observate la microscop sunt diferite, in functie de starea persoanei si par a contine in ele adevarate microcosmosuri ale experientelor umane. De la lacrimile de bucurie pana la cele provocate de taiatul cepei, fiecare infatiseaza un tablou unic.

Mai multe poze aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.