Acasă Sanatate Cum se pot imbolnavi barbatii de o boala ce face mii de...

Cum se pot imbolnavi barbatii de o boala ce face mii de victime intre femeile din Romania? Afla totul despre HPV!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Majoritatea romanilor cred ca HPV-ul este specific in special femeilor, care prin cancerul de col uterin provoaca cea mai mare mortalitate in Romania, medicii oncologi atrag atentia insa asupra pericolului pe care HPV il manifesta asupra barbatilor.

Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, medic oncolog specializat in obstetrica-ginecologie sustine ca poate sa-i afecteze si pe barbati, prin localizari ale bolii in diferite organe.

”Virusul afecteaza femeile si barbatii, dar diferentele intre organele genitale ale femeilor si barbatilor fac ca boala propriu-zisa sa apara mult mai frecvent la femei, si ne referim in special la cancerele de col uterin. Si alte cancere pot sa aiba drept cauza acest virus — cancere la nivelul anusului, cancere din sfera orala, cap si gat, dar ele apar mult mai rar. Virusul Papiloma poate provoca si alte boli si poate sa aiba diferite manifestari. Cea mai frecventa forma o vedem pe piele. Sunt negi pe care ii avem multi in zona in care avem un traumatism sau o mica leziune — la nivelul gatului, de exemplu, daca purtam camasa, sau in alte zone. E o familie foarte mare de virusi acest Papiloma, peste 100, si multi dintre ei nu dau cancer sau nu sunt cu potential oncogen. Sunt cateva zeci de subtipuri care se incadreaza in aceasta categorie a potentialului oncogen si ei sunt cei care pot sa determine aceste imbolnaviri”, explica medicul clujean.

El arata ca virusul Papiloma prefera localizarea in colul uterin, punctand ca simpla prezenta nu presupune aparitia cancerului decat in putine cazuri, pentru ca de cele mai multe ori sistemul umanitar neutralizeaza virusul.

”Colul uterin are o structura cu totul particulara si sufera modificari continue din momentul aparitiei ciclului si pana la intrarea in menopauza. Exista o zona la nivelul colului uterin unde acest virus poate sa se grefeze. Alta conditie este si imunitatea personala, pentru ca majoritatea femeilor elimina la un moment dat acest virus, astfel incat, chiar daca au trecut prin infectie, nu se imbolnavesc. Cancerul de col uterin este o boala multifactoriala, imbina factori genetici cu factori de mediu”, mai spune dr. Patriciu Achimas-Cadariu.

Desi in multe cazuri infectia cu HPV poate duce la moarte, in anumite forme ale bolii nu este neaparat necesara interventia chirurgicala

Dr. Cadariu atrage atentia ca virusul Papiloma poate fi transmis mai ales prin contact sexual, dar si prin sarut sau prin contact tegumentar, chiar si prin diferite obiecte, subliniind ca abstinenta sexuala nu impiedica aparitia bolii.
”Exemplul clasic din cartea de epidemiologie era rata foarte scazuta de cazuri de cancer de col uterin la calugarite. In mod teoretic, dar si practic, apar cancere — la barbati rata e foare mica — pentru ca femeile pot intra in contact cu virusul si in absenta unui act sexual penetrant. Se poate transmite tegumentar, prin contact pur si simplu in sfera genitala. Se pot transmite prin sarut, prin obiecte de igiena. Prin contact se fac multe cancere de gat, prin sex oral, pe baza de papiloma. Se transmite de la barbat la femeie si invers. HPV, anumite subtipuri, poate sa produca cancer si la nivelul vulvei, la nivelul penisului, la nivelul anusului la ambele sexe si in sfera orofaringiana, la cap si gat. Barbatii fac mult mai rar astfel de cancere, pentru ca nu exista acea particularitate pe care o are colul uterin la femei. Cea mai buna metoda de a te feri de HPV este vaccinul, cu atat mai mult cu cat, in cazul contactelor sexuale, nici prezervativul nu asigura protectia necesara. In principiu, nu prea avem cum sa ne ferim de virus deoarece, ca orice infectie virala, circula, se transmite si prin contact sexual, dar chiar si prin contact tegumentar. Multa lume intra in contact cu virusul, dar nu toata lumea face boala. Fiind o boala infectioasa, suntem intrebati ce sa facem ca sa nu-l transmitem mai departe si in ce masura prezervativul, de pilda, ne protejeaza, cum protejeaza de infectia cu virusul imunodeficientei, HIV. Acest lucru nu putem sa-l afirmam, deoarece virusul este mai mic decat porii prezervativului. Deci, prezervativul nu protejeaza de virusul HPV. In primul rand, putem preveni boala prin vaccin. Exista o groaza de mituri despre aceste vaccinuri, dar acest vaccin este implementat in foarte multe tari si este absolut sigur. La noi in tara a fost in esec implementarea. Dar, avand in vedere situatia noastra si numarul de cazuri, este o optiune absolut buna si de recomandat”, mai spune directorul medical al Institutului Oncologic Cluj.
Potrivit acestuia, in cazul cancerului de col uterin poate fi vorba chiar de vindecare, dar cu conditia ca boala sa fie depistata in stadii incipiente.
”In cazurile incipinte poate fi vorba de vindecare, supravietuirea merge spre suta la suta. Supravietuirea scade o data cu cresterea stadiului bolii, scade pana la sub 20% in stadiul IV, raportare la 5 ani. La celelalte stadii sunt valori intermediare, intre peste 90% si 20%. Este foarte important sa identificam precoce cancerele, pentru a le trata si a le vindeca. Cancerul poate fi vindecat si una dintre conditii e ca el sa fie intr-un stadiu incipient. Cancerul de col uterin poate fi identificat intr-un stadiu incipient, fiindca se preteaza la screening. Incidenta in Romania e cea mai mare. Aceasta si pentru ca sunt programe de screening. Dar suntem la de trei ori valorile din vestul Europei la mortalitate din cauza faptului ca sunt foarte avansate cand le depistam. Femeile trebuie sa-si faca periodic controale medicale ginecologice pentru ca eventuala boala sa poata fi descoperita la timp. Sunt mituri si prejudecati pentru care nu se prezinta la medic — e o rusine a te prezenta la medic, e rusinos sa-ti faci examen ginecologic. Si nu numai la oameni mai putin educati, ci si la persoane cu multa scoala. Iar daca apare ceva, lumea se teme ca e o problema si, din nou, se teme sa nu descoperim o problema si mai mare iar cand o descoperim suntem legati de maini si de picioare, ajungem in situatia in care nu mai putem sa facem mare lucru in afara de paleatie, ceea ce e cumplit pentru ca e si o zona unde pot sa inceapa alte probleme — se poate ajunge la stome, la nefrostomii, etc. Sunt situatii din acestea, mai ales in stadii avansate. Si toate lucrurile acestea pot fi prevenite”, mai spune dr. Patriciu Achimas-Cadariu.

sursa: Agerpres