Cum se manifesta cel mai agresiv cancer! Doar 4% dintre pacienti supravietuiesc cinci ani! Nu ignora balonarea si oboseala excesiva!

Exista peste 100 de tipuri de neoplasm, unele mai rele decat altele. in cazul celor mai dure, doar un om dintr-un milion poate iesi invingator.

PANCREAS „Boala milionarilor”

DATE GENERALE: E cel mai agresiv cancer: doar 4% dintre pacienti supravietuiesc cinci ani. E cancerul care i-a rapus pe Steve Jobs, pe Patrick Swayze, si pe deputatul Victor Surdu. Anual, sunt diagnosticate peste 200.000 de cazuri, cu o rata de mortalitate de 98%. „E intalnit mai des la varstnici. Peste 80% sunt depistati in faza avansata. intre 10-30% din cei operati supravietuiesc cinci ani”, explica medicul oncolog Florin Bacanu, potrivit doctorulzilei.

FACTORI DE RISC: Cauzele includ fumatul, alimentatia bogata in grasimi, diabetul si pancreatita cronica, expunerea la pesticide.
SIMPTOME: Primele semne sunt ingalbenirea pielii si a ochilor, urina inchisa la culoare, scaune deschise la culoare, durere in capul pieptului, slabiciune, lipsa apetitului, greata, pierdere brusca in greutate. Se depisteaza prin teste de sange, RMN, ecografie etc.

FICAT Hepatite si alcool

DATE GENERALE: Este urmatorul pe lista neagra, cu o rata de supravietuire de 8% pentru cinci ani. Este a treia cauza de mortalitate prin cancer in lume. Ca si restul cancerelor digestive, frecventa lui e in crestere.
FACTORI DE RISC: Principalii factori de risc sunt hepatitele B sau C, alcoolul, obezitatea si excesul de fier din ficat. si contraceptivele orale sunt incriminate. E mai frecvent la barbatii peste 60 de ani.
SEMNE: Primele simptome includ scadere brusca si neasteptata in greutate, durere in zona dreapta superioara a abdomenului, pierderea poftei de mancare, balonare, oboseala excesiva, greata sau voma, febra si icter.
DIAGNOSTIC: Se depisteaza prin teste de sange, tomografie computerizata, ecografie si biopsie. Extirparea tumorii si transplantul de ficat poate vindeca boala.

Click pe aceeasi tema:  Chimicalele din casa ta care iti pot afecta sanatatea! Scoate aceste substante si starea ta se va imbunatati!

PLaMaNI Molima fumatorilor

DATE GENERALE: Cancerul pulmonar are o rata de supravietuire de 2-10% pentru cinci ani si provoaca cele mai multe decese in lume, mai multe decat cele datorate cancerului la san si de prostata la un loc. Principala cauza e fumatul.
SIMPTOME: Se diagnosticheaza, de regula, in metastaze. E posibil ca tumora sa nu aiba simptome in zona pieptului. „Este bine sa va faceti o radiografie daca aveti urmatoarele simptome: tuse, sputa cu sange, durere in capul pieptului, dispnee, pneumonii sau bronsite repetate, oboseala, lipsa apetitului, scadere inexplicabila in greutate, raguseala, transpiratii ale fetei si gatului”, explica pneumologul Magdalena Ciobanu.
DIAGNOSTIC: in cazul in care nu este raspandit in organism, tumora e indepartata chirurgical. Daca boala e extinsa, sunt indicate radioterapia sau chimioterapia.

ESOFAG Durere la inghitire

DATE GENERALE: Doar 13% dintre pacientii diagnosticati cu cancer esofagian traiesc cinci ani. Boala e mai frecventa la barbati. Evolueaza rapid, iar prognosticul e nefavorabil din cauza prezentarii tarzii la doctor.
FACTORI DE RISC: Fumatul, consumul de alcool si prezenta esogafului Barrett (o afectiune care poate fi cauzata de refluxul gastric-ina­toarcerea mancarii din stomac pe gat) pot determina aparitia bolii.
SIMPTOME: Cele mai frecvente semne sunt durerea la inghitire (chiar si in cazul lichidelor) si pierderea in greutate, raguseala si tuse, indigestie si arsuri la stomac, simptome destul de vagi.
DIAGNOSTIC: Se poate depista prin radiografii toracale, tranzit baritat (o serie de radiografii ale esofagului si stomacului, dupa ce pacientul bea un lichid cu bariu), endoscopie si biopsie.

Click pe aceeasi tema:  Zona de sub limba se ingalbeneste? Vezi ce trebuie sa faci imediat

STOMAC Balonari dese

DATE GENERALE: Un sfert dintre bolnavi traiesc cinci ani. E al cincilea ca rata de mortalitate in Romania si a doua cauza de deces prin cancer in lume. Apare mai des la barbati, dupa 70 de ani.
FACTORI DE RISC: Alimentatia bogata in produse conservate prin uscare sau fum, excesul de sare si nitriti (din mezeluri), dieta saraca in fibre si in seleniu (surse: peste, oua, dovleac) , infectia cu Helicobacter pylori, dar si antecedentele in familie (risc triplu) sunt cei mai importanti factori de risc. Grupa de sange A si familiile cu polipi in tractul digestiv au risc crescut.
SIMPTOME: Primele semne care il tradeaza sunt senzatia de balonare imediat dupa masa, greata si voma, arsuri la stomac, sange in scaun, icter, umflarea abdomenului, durere la inghitire, pierdere in greutate inexplicabila. E depistat prin examen cu bariu si endoscopie.









spre