Acasă Utile Cum sa inveti o limba straina in termen record!

Cum sa inveti o limba straina in termen record!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Atunci cand cunosti mai multe limbi straine, universul tau isi mareste hotarele. Poti sa comunici cu oameni diferiti, sa ajungi in locuri in care nu ai mai fost vreodata.

Chiar daca esti incepator, nu trebuie sa iti fie frica. Mai jos iti prezentam o serie de sfaturi care te vor ajuta sa devii poliglot.

1. — invata cuvintele printr-o metoda corecta

Pentru a invata o limba noua este obligatoriu sa inveti cuvinte noi. Cat mai multe cuvinte. Cu siguranta multe persoane acuza memorie slaba atunci cand sunt impusi sa invete ceva nou si lasa mainile jos inainte de a incepe ceva.

iti voi spune un adevar – nu este nevoie sa cunosti toate cuvintele dintr-o limba (nici macar cuvintele din limba materna nu le cunosti pe toate).

Depunand cele 20% de efort pentru invatarea unui nou vocabular, te vei ajuta sa inveti 80% dintr-o limba. De exemplu, in limba engleza, 65% din texte contin 300 de cuvinte care se repeta. si noi le utilizam frecvent, iar acest lucru este valabil pentru toate limbile straine.

Poti sa gasesti cartonase cu anumite cuvinte pe care sa le inveti, in acest caz te va ajuta aplicatia Anki (pentru computer si smartphone), care poate fi usor downloadata. Aceasta aplicatie contine o metoda eficienta de invatare a noilor cuvinte fara prea mult efort.

2. — invata cuvinte asemanatoare cu cele din limba ta

Crezi sau nu, insa chiar in acest moment posezi o baza impresionanta pentru a invata o limba noua pentru ca stii deja cateva cuvinte din acea limba, inainte ca sa o studiezi intensiv. Sa inveti o limba straina de la zero este imposibil pentru ca tu deja cunosti o sumedenie de cuvinte din acea limba care sunt asemanatoare cu cele din limba ta materna.

De exemplu, limbile romanice precum franceza, spaniola, portugheza, italiana si altele au foarte multe in comun cu limba franceza. «Action», «nation», «precipitation», «solution», «frustration», «tradition», «communication», «extinction» si alte mii de cuvinte care se sfarsesc in –tion, se scriu la fel in franceza, iar pronuntarea lor va fi un pic diferita. Schimba –tion cu –ción, si voila! — acestea sunt spaniole, ele vor fi italiene cu terminatia – zione si portugheze cu terminatia –cao.

in multe alte limbi exista radacini comune, care chiar daca se scriu un pic diferit ar fi culmea sa nu le intelegi, de exemplu, in franceza «exemple», «hélicoptère», italiana «porto», «capitano», spaniola «astronomía», si «Saturno». Germana a mers un pic mai inainte si a imprumutat foarte multe cuvinte din engleza veche.

Aceasta este o caracteristica pentru limbile europene, insa cum ramane cu cele mai indepartate? Se pare ca si cele mai indepartate limbi, cum ar fi japoneza, pot avea cuvinte care sa iti fie cunoscute. Pentru a intelege acest lucru, asculta piesa Animaniac’s “Nations of the World” – ea este in totalitate in japoneze, insa oricum vei intelege multe din versurile ele. Asta deoarece multe limbi au imprumutat cuvinte din engleza si le-au integrat in lexicul lor, schimbandu-le accentul si pronuntarea.

3. — Comunica in fiecare zi in limba pe care o studiezi fara sa calatoresti

Un alt motiv invocat de persoanele care nu invata o limba straina este ca nu pot sa ajunga in tara a carei limba o invata. Crede-ma, aerul din tara respectiva nu este magic si nu te va ajuta ca prin minune sa inveti limba respectiva.

Am cunoscut oameni care au petrecut ani intregi intr-o tara si nu au invatat limba locala. Daca ai nevoie sa auzi acea limba pentru a o memora, oameni comunicarea virtuala nu va avea acelasi efect? Cu siguranta il va avea! Tehnologiile de astazi iti vor permite sa te integrezi cu usurinta in studierea unei limbi fara sa fii nevoit sa cumperi bilet.

Pentru a asculta limba pe care o studiezi, poti utiliza TuneIn.com, o aplicatie care iti permite sa asculti un radio live la care se vorbeste limba dorita. Pe YouTube gasesti o multime de filmulete in limba pe care o studiezi.

Pentru a practica cititul, poti citi nu doar stiri in acea limba, dar si articole interesante de pe bloguri si alte site-uri cunoscute, deoarece fiecare tara are un asemenea top.

4 — Comunica pe Skype pentru practica zilnica

Citind, ascultand posturi de radio sau muzica in limba pe care o studiezi, se pare ca a venit timpul sa incepi comunicarea cu un vorbitor nativ. Este necesar sa cunosti cuvinte simple pentru prima comunicare. Astfel vei intelege de ce ai nevoie, care sunt punctele slabe in comunicarea ta. Pentru inceput, pentru politete, este util sa inveti cuvinte precum „salut”, „multumesc”, „poti sa repeti te rog”, sau „nu inteleg”.

Unde ai putea sa gasesti un vorbitor nativ? Ai putea sa iei lectii private pe internet. Un ajutor in acest sens este italki.com, anume aici am invatat japoneza si chineza prin Skype, platind 5$ pe ora.

Daca crezi ca nu esti pregatit destul pentru aceasta metoda, aminteste-ti ca comunicarea pe Skype iti va facilita studierea, pentru ca in timpul comunicarii vei putea avea deschise mai multe ferestre care sa contina cuvintele necesare pentru discutie. Ai putea utiliza chiar si Google Translate in timpul discutiei si vei face rost de cuvintele necesare chiar in momentul cand vei realiza ca nu le cunosti.

Aceasta este o metoda sigura care te va ajuta sa inveti o limba straina fara sa utilizezi metodele traditionale.
5. — Economiseste banii. Cele mai bune surse pentru studiu sunt gratuite

Sunt o multime de surse online care te vor ajuta sa inveti o limba straina. Ele sunt gratuite si devin tot mai bune.

Duolingo
BBC Learning English
About
Italki
My Language Exchange
Interpals
Couchsurfing
Internations

De asemenea poti sa imbunatatesti capacitatile de comunicare, absolut gratuit, cu ajutorul:

Forvo
Rhinospike
Lang 8

6. — intelege ca maturii pot invata mult mai usor o limba straina decat copiii

Acum ca ai o sumedenie de resurse pentru studiu, sa revenim la cea mai mare problema. Nu ma refer la gramatica, nici la lipsa de materiale, nici la vocabular, ci la indoielile tale fata de potentialul de invatare.

Cea mai gresit gand pe care il poate avea o persoana este: „Sunt prea batran ca sa invat o limba straina”.

Te voi contrazice si iti voi spune ca o cercetare recenta a demonstrat ca maturii sunt mai capabili sa invete o limba straina decat copii. Studiul realizat la Universitatea din Haifa a demonstrat ca in anumite conditii, maturii inteleg mult mai bine regulile de gramatica decat colegii lor mai mici.

7. — imbogateste-ti vocabularul mnemonic

Utilizeaza mnemonica pentru a memora mai bine cuvintele. (n.r – mnemonic, -a adj. Care se refera la memorie; care ajuta memoria, mnemotehnic. DEX.ro).

Tot ce trebuie sa faci este sa iti povestesti o istorie banala, copilareasca, care sa fie asociata cu un cuvant. Poti sa faci acest lucru singur sau poti utiliza o resursa perfecta si gratuita precum este memrise.com.

Aceasta tehnica s-ar putea sa ti se para inutila, insa practicand-o vei intelege ca este foarte efectiva.

8. — Accepta-ti greselile

Mai mult de jumatate din populatia planetei vorbeste mai multe limbi. Iar acest lucru nu este un fapt biologic, ci unul cultural. Atunci cand o persoana matura nu poate invata o limba straina, nu este din cauza geneticii, ci din cauza faptului ca tehnicile lor de studiere sunt distruse.

Sa inveti o limba straina nu este ceva simplu si banal, deoarece o limba straina este un instrument de comunicare intre oameni. Limbile straine nu pot fi invatate mecanic, ele utilizate in practica.

Trebuie sa inveti o limba straina punand accentul pe comunicare. Asta e tot ce conteaza mai mult. Nu poti sa fii cel mai bun la inceput – insa trebuie sa recunosti ca poti savarsi greseli.

9. — Stabileste scopuri inteligente

O alta greseala pe care o savarsesc oamenii este ca nu stiu de fapt pentru ce au nevoie sa invete o limba straina. Cum vei intelege ca ti-ai indeplinit scopul propus?

Scopurile inteligente sunt niste planuri clare, usor de atins, actuale si in pas cu vremea.

Pentru a stabili scopurile inteligente, trebuie sa cunosti Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi

Acesta este un sistem care iti va permite sa stabilesti planuri concrete in studiul unei limbi si sa-ti verifici procesul.

Prin urmare, A1 reprezinta nivelul introductiv (Breakthrough), A2 – nivelul de baza (Waystage), B1 – nivel intermediar (Threshold), B2 – nivelul post-intermediar (Vantage), C1 – nivelul autonom: pentru o folosire regulata in contexte de dificultate rezonabila si C2 – nivelul stapanire.

Deci, tu la care nivel vrei sa ajungi?

10. — Fii poliglot

Acesta este un articol care descrie pasii pe care sa ii faci pentru a invata o limba straina. Daca scopul tau final este sa vorbesti mai multe limbi, atunci poti sa repeti acest proces pentru mai multe limbi pana atingi nivelul post-intermediar.

Poti obtine foarte multe timp de cateva luni, va trebui sa exersezi mult timp, sa iti imbunatatesti cunostintele si sa le pui in practica, arata dozadesucces.