Acasă Sanatate Cum sa consumi alimentele dupa metoda yin/yang! Chinezii o folosesc de sute...

Cum sa consumi alimentele dupa metoda yin/yang! Chinezii o folosesc de sute de ani

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Istoria chinezilor este foarte bogata, iar europenii nu au reusit sa traduca si sa importe decat o mica parte din bogatia culturala a Chinei. Se spune ca in medicina traditionala chineza, alimentele se impart in doua categorii: alimente yin, cu efect racoritor, care se consuma in sezonul cald (salate, lactate usoare, produse marine precum si cele bogate in apa) si alimentele yang, cu efect de incalzire si care sunt indicate in sezonul rece (alimentele gatite, cu putina apa, condimentele, acriturile, alcoolul in cantitati moderate si consumat ocazional, cafeaua, cacao, pudra de roscove, pentru crestere energetica, intarire si tonifiere).

Primavara e bine sa intarim elementul LEMN (ficatul, membrele, coloana) cu alimente acre, de culoare verde, produse marine (APA hraneste LEMNUL), Omega3, seminte de canepa, antioxidanti, calciu si magneziu. De asemenea, la fel de important este sa nu ne infuriem, scrie corina dragomir pentru oanacuzino.

Vara e bine sa intarim elementul PAMANT (stomacul, sistemul digestiv) cu alimente usor dulci, fructe si legume crude moi, galbene si portocalii dar si rosii (FOCUL hraneste PAMANTUL), coenzima Q10, laptisor de matca. Sentimentul care ajuta este bucuria.

Toamna e bine sa intarim elementul METAL (plamanii si aparatul respirator, pielea, dintii) cu alimente iuti, cu gust intepator, fructe si legume autohtone, de sezon, bogate in vitamine, fibre, enzime, minerale si antioxidanti, suplimente cu seleniu si zinc, alimente de culoare alba, ciupercile fiind printre cele mai bune stimulente ale imunitatii, putand fi consumate atat crude cat si gatite. Sentimentul pe care nu trebuie sa-l activam in acest sezon este durerea.

Iarna e bine sa intarim elementul APA (rinichii si sistemul imunitar) cu alimente usor sarate, cat mai multe alimente marine, apicole, minerale, extract de sambure de struguri si sa evitam sentimentele de vinovatie, frica si panica.

Echilibrul yin/yang ne ajuta sa fim in forma maxima si ne arata ca Universul ne influenteaza si ne indeamna sa urmam aceste reguli concrete adaptandu-ne eficient pe directia vietii noastre.