Acasă Stirile zilei Stiinta Cine va fi primul om care va pasi pe Marte? Specialistii stiu...

Cine va fi primul om care va pasi pe Marte? Specialistii stiu in proportie de 90% raspunsul

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cea mai recenta descoperire a NASA privind existenta apei lichide pe Marte a adus pe buzele oamenilor intrebarea legitima: cine va fi primul om care va pune piciorul pe Marte?

Despre cine va fi noul Neil Armstrong al Planetei Rosii a vorbit si Jean-Yves Le Gall, presedintele Agentiei spatiale franceze — Centrul National de Studii Spatiale (Centre national d’études spatiales — Cnes). Acesta considera ca sunt 90% sanse ca primul om care va pasi pe Marte sa fie american, relateaza Agerpres.

In functie de anul in care va fi lansata misiunea — cel mai apropiat orizont temporar anuntat de NASA fiind 2030, iar o varianta mai pesimista fiind 2050 — viitorul Neil Armstrong care va pasi pe Marte este in prezent copil sau poate chiar inca nu s-a nascut.

Este evident faptul ca NASA dispune de un avans considerabil in competitia pentru cucerirea spatiului cu celelalte agentii spatiale — cel putin in ceea ce priveste planeta Marte, NASA a derulat si deruleaza cele mai numeroase misiuni stiintifice, atat de pe orbita acestei planete cat si de la sol.

Conform unui scenariu vehiculat de NASA, echipajul va fi format din 4 — 6 membri, iar fiecare membru al echipajului va dispune de alimente si echipamente dintre care doar cele necesare igienei personale pe timpul misiunii vor depasi 300 de kilograme.

Alte scenarii propun misiuni cu 3 — 4 membri ai echipajului care urmeaza sa calatoreasca prin spatiu vreme de 8 luni pana la destinatie, cu viteze de pana la 40.000 de km/h, cea mai mare viteza atinsa vreodata de om in spatiu. Odata ajuns pe Marte membrii echipajului isi vor amenaja o baza si vor ramane acolo timp de cateva luni pana la 2 ani, dupa care vor incepe calatoria de 8 luni inapoi spre Terra.

O conditie esentiala pentru succesul misiunilor cu echipaj uman pe Planeta Rosie este legata de mentinerea sanatatii psihice a astronautilor. „Trebuie sa ne asiguram ca acestia vor ajunge in viata si capabili sa-si continue misiune pe Marte, dupa ce vreme de 8 luni au stat impreuna, inchisi intr-un spatiu de 4 metri cubi”, a mai sustinut Jacques Villain.

In plus, odata ajunsi pe Marte, membrii echipajului se vor afla intr-un scenariu cu totul diferit decat astronautii care au pasit pe Luna: „Membrii echipajului nu vor putea lua prea usor legatura cu Pamantul, iar in cazul in care vor aparea probleme nu-i vom putea ajuta prea mult.Vor fi pe cont propriu”. La orice intrebare ar fi adresata catre Pamant, oricat de urgenta, raspunsul va veni dupa cel putin 40 de minute din cauza distantei dintre cele doua planete (un mesaj radio ajunge de la Marte la Pamant in aproximativ 15 minute, la care se adauga tot pe atat pentru raspuns si un minim de 10 minute pentru formularea raspunsului).

Niciodata insa vreun astronaut nu s-a confruntat cu perioade atat de lungi de autonomie si izolare, pe care le implica o astfel de misiune de Marte. In plus, niciodata un astronaut nu a petrecut atat de mult timp in spatiu. In aceste conditii, sanatatea psihica si capacitatea de a actiona in situatii critice, sub stres intens, sunt de o uriasa importanta, putand face diferenta intre un succes extraordinar si moarte. Psihologii avertizeaza ca membrii echipajului ar putea suferi de depresie si chiar ar putea ajunge la ganduri suicidare.

Jean-Yves Le Gall este insa sceptic cu privire la atentia media si din partea opiniei publice de care se va bucura aceasta misiune, prin comparatie cu Apollo 11 din 1969. Pe atunci, explica el, „Luna reprezenta un totem in cursa pentru cucerirea spatiului dintre SUA si URSS. In cazul lui Marte, oamenii vor fi interesati de misiune timp de 2 zile si apoi vor uita de ea. Este putin la fel ca diferenta dintre un sprinter si un maratonist: toata lumea a auzit de Usain Bolt, dar cati dintre noi cunosc numele campionului mondial la maraton?”.