Cap Limpede

Stirile zilei

Cum raspunde NATO agresiunii Rusiei in Ucraina

NATO va decide joi consolidarea prezentei sale pe flancul sau estic, prin aprobarea crearii unei noi forte de 5.000 de militari si a sase „centre de comanda”, ca raspuns la „agresiunea” Rusiei in Ucraina, a indicat secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

‘Avem de luat decizii importante. Decizii cu privire la modul in care putem consolida apararea noastra colectiva’, a afirmat Stoltenberg, la sosirea la reuniunea de la Bruxelles a ministrilor apararii din tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

La summitul NATO din septembrie din Tara Galilor, sefii de stat si de guvern au decis consolidarea capacitatilor de aparare ale Aliantei dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, urmata de interventia sa in estul Ucrainei. Reuniunea de joi a ministrilor apararii din tarile membre ale NATO are ca scop concretizarea acestui angajament.

„Acesta este un raspuns la actiunile agresive ale Rusiei, care a incalcat dreptul international si a anexat Crimeea”, a afirmat Stoltenberg. „Vom decide marimea si componenta noii forte, numita ‘varf de lance’, si ne vom asigura ca aceasta sa poata fi desfasurata in cateva zile’, a explicat el. Aceasta forta urmeaza sa fie compusa din ‘5.000 de persoane’ si sa fie declarata operationala in 2016.

Ministrii apararii din tarile NATO urmeaza, de asemenea, sa aprobe crearea a ‘sase centre de comanda’ in Europa de est, unde ingrijorarile fata de actiunile Moscovei sunt reale. Este de asteptat ca acestea sa fie infiintate in cele trei tari baltice (Estonia, Letonia si Lituania), in Polonia, Romania si Bulgaria.

Sursa: Agerpres

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-75917").on("click", function(){ $(".com-click-id-75917").show(); $(".disqus-thread-75917").show(); $(".com-but-75917").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});