Acasă Utile Culinar Cum iti mananci sanatatea cand bagi bors la plic in ciorba!? Vezi...

Cum iti mananci sanatatea cand bagi bors la plic in ciorba!? Vezi cate E-uri are…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Autoritatile avertizeaza romanii ca fac o mare greseala crezand ca isi fac ciorbele mai bune daca adauga acest adaos de bors in mancare. De fapt acest asa-zis bors este plin de aditivi daunatori sanatati umane daca sunt consumati pe termen lung.

 

Descoperirea a fost facuta dupa ce Asociatia pentru Protectia consumatorilor a analiza 13 produse de tip bors la plic de pe piata din Romania. Esti curios ce au gasit in bors? Citeste mai jos lista ingredientelor potrivit observator.tv:

Ingredientele regasite in compozitia produselor tip bors analizate sunt urmatoarele: acid citric, acid lactic, monoglutamat de sodiu, lactat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, ascorbil palmitat, alfa tocoferol, caramel, riboflavina, ulei de palmier, ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de rapita, lactoza, maltodextrina, tarate de grau, faina de grau, faina de porumb, faina de secara, zahar, sare, amidon din porumb, amidon din cartofi, arome, telina deshidratata, ceapa deshidratata, frunze de patrunjel deshidratate, marar deshidratat, praz deshidratat, morcov deshidratat, radacina de leustean, leustean, ardei gras rosu, pastarnac, seminte de telina, extract de leustean, zer, lapte degresat, lapte praf degresat, smantana pudra, extract de rozmarin, drojdie deshidratata, tumeric, curcuma.

Dintre ingredientele mentionate mai sus, cele mai utilizate sunt:

-la 100% dintre produsele analizate s-a folosit acidul citric;

-La 85% dintre produsele analizate s-a folosit acidul lactic;

-La 77% dintre produsele analizate s-a folosit monoglutamatul de sodiu. E621 – Monoglutamat de sodiu – poate produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri. Nu trebuie consumat de catre femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci;

-la 77% dintre produsele analizate s-a regasit grasime vegetala de palmier (nu s-a mentionat de catre producator daca grasimea este partial hidrogenata sau nehidrogenata). Uleiul de palmier partial hidrogenat si/sau hidrogenat contine acizi grasi de tip trans, acestia pot creste nivelul colesterolului nociv (LDL), fapt ce poate duce la aparitia afectiunilor cardiace si a cancerului la colon;

-la 69% dintre produsele analizate s-a folosit lactat de calciu;

-la 62% dintre produsele analizate s-a regasit amidonul din porumb;

-la 23% dintre produsele analizate s-a regasit extractul de drojdie. Extractul de drojdie contine acid glutamic sau glutamat de sodiu si se foloseste pentru a crea arome sarate sau gust de umami („al cincilea gust”). Extractul de drojdie poate provoca alergii si afectiuni ale glandelor endocrine;

-colorantul caramel simplu se regaseste in produsul Bors original, marca Vegeta, grupul Podravka;

produsele „Bors cu legume”, marca Maggi, grupul Nestle si „Bors”, marca Dora, producator Compania Indiilor Orientale contin 2 tipuri de potentiatori de arome, respectiv monoglutamat de sodiu si 5-ribonucleotide disodice.

In cele 13 de produse analizate s-au identificat 9 aditivi alimentari pe care ii gasesti in pagina urmatoare: