Acasă Sanatate Cum iti dai seama daca un nodul la san este benign sau...

Cum iti dai seama daca un nodul la san este benign sau nu! Iti poate salva viata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Modificarile care pot avea loc in organismul unei femei se manifesta in mod diferit, astfel ca fiecare parte a sanului femeii reactioneaza altfel in functie de aceste schimbari. Acest lucru are impact asupra sensibilitatii si texturii sanului, ceea ce poate duce la aparitia nodulilor.

Nodulul este masa de tesut din interiorul sanului care se formeaza prin inmultirea necontrolata a celulelor mamare intr-o zona a sanului. Nodulul poate fi deosebit destul de usor prin consistenta crescuta fata de restul sanului.

Cauzele formarii nodulilor sunt numeroase, multe dintre acestea fiind inofensive, dar exista si unele care pot fi periculoase. Formarea acestora duce la dezechilibre hormonale, infectii, traumatisme sau tumori benigne si maligne. Desi 9 din 10 noduli la san sunt inofensivi (benigni), fiecare nodul ar trebui sa fie controlat de un medic pentru a exclude sau a stabili diagnosticul de cancer.

Tumorile benigne
Cele mai frecvente tipuri de tumori sunt cele benigne. Acestea apar cel mai des la femeile de peste 30 de ani, dar pot aparea si la cele sub 30 de ani. Fibroadenoamele sau tumorile benigne sunt solide, ferme, nedureroase de obicei. Cresc relativ repede si pot aparea si la adolescente sau in timpul sarcinii.

De exemplu, chisturile mamare sunt pline cu lichid si sunt benigne. Ele apar cu frecventa la femeile de peste 35 de ani si variaza adesea in dimensiune in timpul ciclului menstrual, scrie bzi.

Tumorile maligne (canceroase)
Aceste tumori sunt canceroase si au capacitatea de a se raspandi si in alte regiuni ale corpului prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic. Exista si tumora secundara, care este tumoarea maligna ce incepe sa se extinda in afara zonei sale de origine.
Daca sunt depistate in stadii incipiente, tumorile maligne pot fi indepartate prin intermediul interventiei chirurgicale, insa riscul recidivei nu este eliminat complet.

Chiar daca majoritatea nodulilor care apar sunt de natura benigna, este important ca femeile sa mearga la medic, daca observa schimbari la nivelul sanilor. in general, nodulii maligni tind sa aiba o forma neregulata.

Simptomele cancerului la san
Cancerul la san include simptome precum noduli nedurerosi, scurgeri mamelonare si inflamatii ale pielii sanului. Exista cazuri in care cancerul la san apare fara nici un simptom. Doar aproximativ 60% dintre femeile care au cancer la san au dureri ca semn primar al cancerului.

Modificarile care intervin la nivelul sanului se pot modifica prin autoexaminare lunara, in primul rand, dar si investigatii recomandate de medici, la intervale stabilite de medici, in functie de diferiti factori, precum istoricul familial, predispozitia genetica de a dezvolta cancerul sau existenta unor formatiuni suspecte.

Principalele simptome care ar trebui sa traga un semnal de alarma asupra existentei unui nodul se manifesta in felul urmator:
– sani durerosi si sensibili;
– simti o formatiune cu margini bine definite;
– observi o zona ingrosata, proeminenta fata de restul tesutului mamar;
– un san este vizibil mai mare decat celalalt (si nu a fost dintotdeauna astfel).

Exista, insa unele simptome pe care, daca le simti, este urgent sa te prezinti la medic:
– simti o formatiune in zona axilei;
– simti o formatiune care nu doare, dar care are margini neregulate;
– scurgeri cu sange sau puroi la nivelul mamelonului;
– dureri la nivelul oaselor.

Cum se depisteaza un nodul?
Examinarea de catre medicul specialist reprezinta primul pas in evaluarea unui nodul si depistarea precoce a cancerului. Totusi, examinarea manuala a sanilor, chiar daca este realizata de un doctor, nu se dovedeste o metoda la fel de sigura in detectarea cancerului incipient precum investigatiile specializate.

Un medic poate palpa o formatiune tumorala cand ea este mai mare de 1 cm, in timp ce prin autopalpare se poate detecta o tumoare cu o dimensiune mai mare de 2 cm. De asemenea, se utilizeaza si mamografia digitala care este cea mai eficienta metoda de depistare a cancerului in stadiu nepalpabil la femeile de peste 40 de ani.

Cum previi cancerul de san
Desi exista unii factori de risc ce nu pot fi controlati, exista cateva recomandari care te vor ajuta sa previi aparitia cancerului la san!
in primul rand, practica sport! Nu este nevoie de eforturi foarte mari! Sunt suficiente 30 de minute de mers energic pe jos. in al doilea rand, nutritia se dovedeste foarte imporanta. Este recomandat consumul de fructe si legume, cereale, cat mai putine alimente grase si un aport suficient de calciu.

Alcoolul trebuie consumat in cantitate cat mai mica. Multe studii au confirmat faptul ca un consum ridicat de alcool poate conduce la aparitia cancerului mamar. Fumatul trebuie evitat complet, acesta fiind pus in legatura cu mai multe tipuri de cancer.
si sanatatea emotionala este esentiala. Conteaza foarte mult sa ai o atitudine pozitiva, sa ai incredere in tine si sa petreci cat mai mult timp alaturi de familie si prieteni.

Este recomandat ca in fiecare luna sa iti examinezi singura sanii pentru eventualitatea aparitiei nodulilor si sa mergi in centrele de sanatate pentru examenele clinice de rutina pentru sani. Astfel, te vei tine la adapost de orice pericol!