Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc se numara printre romanii care au avut conturi secrete la banca HSBC, retinut la finele anului trecut in dosarul retrocedarilor ilegale de padure, scriu jurnalistii de la Rise Project.

Conform sursei citate, Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reuneste doua conturi. La acelasi profil si, implicit, la cele doua conturi bancare au mai avut acces sotia lui Hrebenciuc, Letitia, fiul lor, Andrei, dar si „un personaj controversat implicat intr-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea cand era procuror”.

Documentele arata ca accesul la cele doua conturi era impartit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie in afacerea Megapower – o frauda care a avut loc in anii ’90 si in urma careia statul roman a pierdut peste 11 milioane de dolari, relateaza jurnalistii.

„Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create in septembrie 1996, data la care afacerea Megapower nu se incheiase inca. Exact in acel an, 1996, Ministerul Finantelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din aceasta afacere”, precizeaza sursa citata.

Profilul secret si cele doua conturi au fost inchise in 2006, la zece ani dupa ce au fost infiintate, documentele bancare aferente profilului indicand faptul ca in 2006 in conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari, bani care nu se regaseau in declaratia de avere a lui Viorel Hrebenciuc.

HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor, transmite Bloomberg.

Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008.

Conform raportului, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.

In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC din Elvetia in perioada 2006-2007, Romania ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor romanilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).

Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata in raport.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.