In 2013, Biserica Ortodoxa Romana a oficiat 106.501 de botezuri si 55.561 de cununii religioase. Urmeaza o intrebare simpla: Cati bani s-au inregistrat din toate aceste servicii?

Daca facem un sumar calcul plecand de la sumele vehiculate in mass-media privind tarifele practicate la aceste slujbe ajungem la incasari de milioane de euro pe care BOR le-a inregistrat anul trecut doar din aceste servicii. Tarifele pentru nunti si botezuri, in Capitala, incep de la 250 de lei si ajung pana la 1.500 de lei.

Organizarea unei cununii religioase la biserica Sfantul Anton, situata in spatele Hanului Manuc, este de 800 de lei.

Pentru botez, pretul este la jumatate. La biserica “Domnita Balasa”, ctitorita in urma cu aproape 130 de ani, tarifele sunt de 600 de lei pentru botez si 1.000 de lei pentru cununia religioasa, totul cu chitanta. Slujba este oficiata de trei preoti, iar corul este inclus in acesti bani. De asemenea, se plateste un avans de circa 200 – 300 de lei.

Daca luam in calcul o medie nationala de 300 de lei pentru slujba de botez si 500 de lei pentru cea de nunta ajungem la sume de ordinul milioanelor de euro. Astfel, Bisericile din Romania au incasat anul trecut numai din slujba de Botez aproximativ 32 de milioane de lei (la un tarif mediu de 300 de lei), echivalentul a peste 7,2 milioane de euro. Nuntile au adus in contul Bisericilor in 2013 aproximativ 28 de milioane de lei ( aprox. 6 milioane de euro). Pretul mediu fiind de 500 de lei luat in calcul pentru cele peste 55 de mii de cununii religioase.

Ce spune BOR:

„In Biserica Ortodoxa Romana nu exista taxe, ci contributii benevole la serviciile religioase (botezuri si cununii)care sunt stabilite de Consiliul parohial al fiecarei parohii”.

Sursa: obiectiv.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.