Acasă Special Opinii Cum descrie filosoful Mihai Sora medicii care isi aleg pacientii dupa celebritate...

Cum descrie filosoful Mihai Sora medicii care isi aleg pacientii dupa celebritate si avere? E ca pe Animal Planet…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Filosoful Mihai Sora declara pe Facebook ca i-ar pedepsi cu ani grei de inchisoare pe toti cei care conditioneaza actul medical. „Si cu radierea definitiva din ordinul medicilor. (…) Lichelele care imbraca haina medicului nu trebuie sa ramana nepedepsite“, adauga acesta.

Pornind de la exemplul recent al medicului Mihai Lucan, acuzat de delapidarea cu peste un milion de euro a Institutului Clinic de Transplant si Urologie Cluj, filosoful aminteste si alte nume care „nu au ce cauta in lumea medicala“. De pilda, medicul ortoped Gheorghe Burnei, care a fost trimis in judecata pentru luare de mita, si fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, Vasile Astarastoae, condamnat la doi ani cu suspendare pentru tentativa la infractiune si achitat pentru abuz in serviciu.

„Doctorul din Cluj (cel caruia ii cad din buzunar miile de euro, cand este luat la bani marunti), macelarul ortoped din Bucuresti (cel care – cu icoana Maicii Domnului pe peretii cabinetului – se lafaie in fraze pompoase, dupa ce a mutilat zeci de copii), gainarul din Iasi (fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie) – si altii ca ei, stiuti ori nestiuti, nu au ce cauta in lumea medicala: o polueaza cu uratenia, cupiditatea si ticalosia lor“, scrie Mihai Sora.

Filosoful crede ca si din cauza acestora „tinerii medici talentati iau drumul exilului, pacientii mor cu zile in spitale insalubre, iar breasla intreaga este discreditata. Ei nu sunt multi, dar sunt puternici, cu retele injghebate peste tot, cu nemernicia temeinic instalata in sistemul lor sanguin.“ In incheiere, Mihai Sora isi declara admiratia infinita si respectul pentru „medicii care – in interiorul sistemului aflandu-se si fiind, de multe ori, conditionati de acesta – reusesc sa scoata capul la suprafata, sa traga aer in piept si sa strige dupa ajutor, riscandu-si, uneori, cariera intreaga. Ei sunt – cu adevarat – medici: pentru ca au inteles ca, dincolo de existenta lor, de seful tiranic si hraparet, ceea ce conteaza este ideea de om.“

Sursa: adevarul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos