Acasă Stirile zilei Stiinta Cum a contribuit omul cavernelor la cucerirea spatiului cosmic

Cum a contribuit omul cavernelor la cucerirea spatiului cosmic

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fara sa stie, omul cavernelor care a locuit in urma cu peste 30.000 de ani in urma va contribui la cucerirea spatiului de catre umanitate. Un pigment utilizat in picturile preistorice din pestera Chauvet din sudul Frantei i-a inspirat pe oamenii de stiinta sa creeze un compus care va fi aplicat pe scutul termic al sondei spatiale Solar Orbiter, a anuntat Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Astfel, sonda Solar Orbiter, a carei lansare este prevazuta pentru 2017, trebuie sa se aventureze intr-o zona aflata la o distanta de 42 milioane de kilometri de Soare, unde temperaturile ajung la 520 grade Celsius, pentru a studia eruptiile si vanturile solare.

Pentru a supravietui, sonda trebuie sa fie protejata de un scut termic din titan multistratificat, a carui culoare trebuie sa ramana stabila pe intreaga durata a misiunii. O schimbare a proprietatilor „termo-optice” ale ecranului de protectie – felul in care acesta reflecta sau absoarbe radiatia solara – risca intr-adevar sa arda instrumentele sensibile aflate la bordul sondei.

Oamenii de stiinta au descoperit solutia de care aveau nevoie in desenele oamenilor preistorici: un pigment negru din lignit, fabricat pe baza de carbon extras din oase arse.
Compusul care va fi aplicat pe ecranul termic al sondei Solar Orbiter, denumit „Soarele Negru”, este un tip de fosfat de calciu. Testele au aratat ca acesta are o stabilitate foarte buna, a precizat ESA intr-un comunicat.

Pestera Chauvet, descoperita in decembrie 1994, in Vallon-Pont-d’Arc in departamentul Ardèche, adaposteste un ansamblu de peste 1.000 de desene, dintre care 425 siluete de animale, realizate in urma cu 36.000 de ani.