Acasă Life Cum citesti o carte in 60 de secunde

Cum citesti o carte in 60 de secunde

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mintea noastra este cel mai performant computer. Ne-o demonstreaza in doua zile o romanca reintoarsa sa predea acasa ce a aflat prin lume. Connie Larkin te invata cum sa citesti o carte in 60 de secunde prin fotofocus, o metoda la granita incredibilului.

Se spune ca pana la 13 ani suntem toti geniali. Educatia (clasica) este cea care ne fura acest dar, inversand paradigma invatarii si fortandu-ne sa ne aplecam asupra detaliului, in detrimentul intregului. La cursurile predate de Connie Larkin, Executive Coach si instructor certificat in PhotoReading, trebuie intai sa uiti ce ai invatat, iar apoi sa stabilesti o paradigma noua: aceea ca mintea ta este capabila sa fotografieze o carte in 60 secunde. Si daca e capabila de acest lucru, iti dai seama cate alte lucruri poate face?

Informatia ramane stocata in creier si ai acces la ea oricand

Fotocitirea (sau PhotoReading) este un protocol, o succesiune de cinci pasi prin care fotografiezi mental si apoi activezi o carte, de fapt orice material scris. Specialist in Neuro Lingvistica si Invatare Accelerata, Paul Scheele a fost rugat de unclient (o companie pentru care lucra) sa conceapa un curs pentru a accelera ritmul cititului pentru angajatii sai. Folosind experienta din cele doua domenii in care studiase intens, americanul a creat in 1986 cursul de PhotoReading. De-a lungul anilor, tehnica a evoluat si s-a perfectionat, datorita experientei obtinute prin lucrul cu oamenii. In Romania exista doi instructori certificati de Learning Strategies: Connie Larkin si Alina Lazarescu.

Cum functioneaza tehnica aceasta?

„Ne folosim in mod constient de doua functii ale creierului nostru: procesorul preconstient si baza de date a mintii nonconstiente”

explica instructorul Connie Larkin, o romanca a carei viata s-a schimbat dupa ce a facut acest curs la Londra, impreuna cu fiul ei, in 2008.

„In timpul fotocitirii se creeaza noi conexiuni neuronale, in creierul nostru. Informatia pe care o depunem in mintea nonconstienta este sortata in functie de ceea ce ne dorim sa aflam din carte. Prin intrebari, pe care le punem ca si cum am sta de vorba cu autorul, se creeaza punti de legatura intre constient si nonconstient. Informatia ramane stocata in creier si avem acces la ea oricand dorim. Chiar in masura mult mai mare decat atunci cand citim in mod obisnuit.”

In 2009, a devenit instructor certificat Learning Strategies, compania americana care detine drepturile asupra acestui curs si il preda in intreaga lume.

Cei cinci pasi

Printr-un joc amuzant, Connie isi invata cursantii care sunt cei cinci pasi ai tehnicii de citire rapida, pentru ca in doar cateva ore acestia sa fie capabili sa ii urmeze singuri si sa lucreze individual. Intregul curs nu dureaza decat doua zile, de la 9 la 17.

Pregatire:

„Inducem o stare mentala favorabila, prin exercitii de respiratie si relaxare si ne gandim de ce vrem sa citim cartea/materialul respectiv – ne cream un scop.”

Previzualizare:

„Dureaza intre 30 si 90 de secunde sa aflam daca materialul scris sau cartea din fata noastra chiar merita timpul si energia noastra, daca se potriveste cu ce ne dorim. Acest pas ne salveaza timpul, un bun atat de pretios. De asemenea, ajuta la consolidarea memoriei pe termen lung.”

Fotocitire:

„Intr-un minut, parcurgem materialului privind foile intr-un fel care se cheama fotofocus; pur si simplu downloadam informatia in mintea noastra nonconstienta (subconstienta).”

Postvizualizare:

„Ne lasam condusi de intuitie pentru a face o lista de cuvinte declansatoare pe baza carora apoi formulam intrebari – e ca si cum am sta de vorba cu autorul. Intrebarile trebuie sa contina cuvinte din lista si, in acelasi timp, tin cont de scopul propus initial.”

Activare:

„Se face dupa o pauza de minim 20 de minute si maxim 24 de ore. Acum devenim constienti de ce am citit.”

Procesul dureaza exact o ora.

Ceea ce Connie nu spune este ca fiecare etapa incepe cu o mica lupta interioara. Trebuie intai sa crezi, sa indraznesti si sa te joci cu volumele din fata ta, asa cum nu ai fi visat atunci cand le priveai cu lehamite, in sesiune, dorindu-ti sa se inventeze ziua de 100 ore si saptamana infinita.

Scrii numai cu carioci colorate, fiindca s-a demonstrat ca memoria vizuala e mai receptiva la culoare decat la pasta de pix. Iar cand vine Activarea, vin cu ea si niste revelatii, desi nu chiar de la inceput. Faci harti mentale care arata din ce in ce mai frumoase, mai complexe, cumva mai armonioase. Cand termini cu a treia sau a patra harta, Connie iti arata propria foaie si iti spune: „uite, ai desenat un neuron”. Atunci realizezi ca harta ta are forma unui neuron si ca ai folosit cel putin trei culori pentru ea, desi nu ai fi crezut despre tine acest lucru.