Acasă Stirile zilei Social Cum arata HARTA MAMELOR din toata tara! POPULATIA ROMANIEI risca sa scada...

Cum arata HARTA MAMELOR din toata tara! POPULATIA ROMANIEI risca sa scada la 14 milioane in 2050!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Natalitatea din Romania este la pamant, potrivit datelor Institutului de Statistica, specialistii atentionand ca daca vom continua in acest ritm populatia Romaniei va ajunge la 14 milioane in 2050.

Romanii se situeaza pe ultimele locuri in din lume la capitolul nasteri la mia de locuitori, iar explicatii exista, spun specialistii, si nu tin de situatia economica, cum am fi tentati sa credem, ci de momentul critic de dupa ’89, cand avortul a devenit legal. Ar mai fi ceva, sustin acestia: accesul la educatie si la un alt tip de cariera, notiuni ce s-ar traduce prin regandirea prioritatilor. Evolutia natalitatii confirma ca romanii iau din ce in ce mai greu decizia de a avea copii. Paradoxal, privind la datele INS, femeile devin mame in judetele in care ponderea lor ca populatie este mai scazuta. Iar daca sunt mai educate si au acces la o slujba buna, dorinta de a deveni mame este mai redusa.

„Copilul nu mai umple un gol”, cred psihologii, pentru ca femeia ar fi fericita si altfel.

In plus, spun ei, un nivel educational ridicat o face pe o femeie responsabila atat fata de sine, cat si fata de viitorul sau urmas.

Din peste 20 de milioane de locuitori, 10.333.064 sunt femei, adica 51.4 la suta. Potrivit datelor INS insa, cei mai multi copii nu se nasc insa in judetele in care femeile sunt mai multe, ci in cele in care ponderea lor in populatie este mai mica. Astfel, desi Bucuresti, Cluj, Timis, Arad si Cluj sunt in top cinci judete in care peste jumatate din populatie o reprezinta femeile, aici se nasc mai putini copii, sub 1.500 la 1000 de femei. Tot aici, nivelul de educatie este mai ridicat, iar situatia economica mai buna. Astfel, in timp ce Moldova face copii, Ardealul ramane codas la capitolul natalitate.

1.8 milioane de oameni traiesc in Bucuresti, dintre care 53.7% sunt femei. Si cu toate ca ponderea femeilor este cea mai ridicata, paradoxal, in Bucuresti se nasc cei mai putin copii: sub 1.500 de bebelusi la fiecare 1.000 de femei. Mai bine de o treime dintre femeile din Bucuresti sunt casatorite, insa aici s-a inregistrat si cea mai mare rata a divorturilor (7.7%).

Cum arata HARTA MAMELOR din toata tara! POPULATIA ROMANIEI risca sa scada la 14 milioane in 2050!2

Statisticile INS arata ca, in randul femeilor din Bucuresti, rata studiilor superioare este cea mai ridicata, iar cea a analfabetismului este cea mai scazuta.

In Cluj, al doilea oras ca pondere a femeilor, cu 51.9%, se inregistreaza cam aceeasi situatie. Cele mai multe femei au studii secundere (liceu si gimnaziu), insa se situeaza pe locul doi la studii superioare, dupa Bucuresti. Nici aici nu s-au declarat foarte multe analfabete, doar 1%, si nici fara studii, 2.4%. Aproape jumatate dintre femei sunt casatorite si doar 4.6% sunt divortate.

Cum arata HARTA MAMELOR din toata tara! POPULATIA ROMANIEI risca sa scada la 14 milioane in 2050!3

Pe al treilea loc in topul judetelor cu cele mai multe femei, dar cu nasteri putine, se claseaza Timis: 51.8%. Banatencele se situeaza si pe locul doi in topul judetelor cu cele mai multe necasatorite. Divortate sunt doar 5.8%, iar vaduve 13.3%.

Desi cu o rata a studiilor superioare mai scazuta, si in Timis sunt mai multe femei cu studii superioare si secundare, in timp ce doar 2.5% s-au declarat fara studii, iar 1.1% analfabete.

Citeste pe gandul.info!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos