O masea umana veche de 14.000 de ani prezinta urmele unei interventii pentru tratarea unei carii, fiind astfel cea mai veche dovada a practicarii unei interventii stomatologice din istorie, conform unui material publicat in ultimul numar al revistei Nature, informeaza CNET.com.
Arheologii au descoperit aceasta masea intr-un sit din nordul Italiei in anul 1988, iar testele desfasurate recent au demonstrat ca provine de la sfarsitul Paleoliticului Superior, avand o varsta estimata intre 13.820 si 14.160 de ani. Stefano Benazzi, paleoantropolog la Universitatea din Bologna si co-autor al studiului despre aceasta masea, a recunoscut ca oamenii de stiinta au remarcat urmele tratamentului stomatologic aplicat maselei abia la mai bine de 25 de ani dupa descoperirea sa, scrie Agerpres.
Cercetatorii au observat o carie in masea care continea fragmente de smalt dentar, fragmente ajunse in carie in urma aplicarii unei forme primitive de tratament. Aceasta interventuie a fost realizata inainte de moartea specimenului uman la varsta de aproximativ 25 de ani, conform analizei altor fragmente osoase. Prezenta acestor aschii sau fragmente de smalt in interiorul cariei demonstreaza ca oamenii de la sfarsitul Paleoliticului detineau niste cunostinte medicale de baza.
Oamenii de stiinta au incercat sa reproduca aceasta forma de interventie medicala prin perforarea peretelui de smalt al unui molar cu diferite instrumente primitive realizate din os, lemn sau cremene. Ei au ajuns la concluzia ca acest tip de interventie a fost realizata cu un instrument din cremene ascutita. Inutil sa adaugam cat de dureroase erau aceste interventii.
Inainte de aceasta descoperire, recordul pentru cea mai veche practica stomatologica provenea din Neolitic, de acum aproximativ 6.500 de ani. In acest caz este vorba despre astuparea cariei de pe un canin cu ceara de albine. Acest canin a fost descoperit pe o mandibula umana din Slovenia in urma cu mai bine de un secol, conform LiveScience.
Un alt studiu publicat in anul 2006 de revista Nature indica descoperirea unor dovezi privind practicarea de foraje dentare in vestul Pakistanului in urma cu 6.000 pana la 9.000 de ani, cu instrumente realizate din piatra.