Acasă Sanatate Cum ajungi un „COBAI” pentru cativa LEI!?

Cum ajungi un „COBAI” pentru cativa LEI!?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Peste 230 de cazuri cu reactii grave si neasteptate au aparut in ultimii doi ani in randul romanilor voluntari care s-au oferit pe tava producatorilor mondiali de medicamente, precizeaza Agentia Nationala a Medicamentului.

Reactia vine dupa ce presa straina a scris ca Romania a devenit o tinta, alaturi de alte tari sarace, pentru producatorii de medicamente. Ziaristii americani afirma ca marile companii farmaceutice au migrat in tarile sarace, pentru a testa medicamentele.

Prescriptia de medicamente ucide in America anual, peste 200000 de persoane. Romania se situeaza pe locul doi in lume, in ceea ce priveste testarea medicamentelor, dupa Rusia. Firmele de medicamente au fugit din America, testeaza in tarile sarace aceste medicamente, dupa care se intorc in SUA pentru a fi omologate.

Jurnalistii subliniaza ca este mult mai ieftin sa testezi in aceste tari sarace, unde o persoana traieste cu cativa dolari pe zi.

Nu in ultimul rand, legislatia in acest sens nu exista sau este foarte permisiva. Conceptul etic medical lipseste cu desavarsire.

Reprezentatii Romaniei sustin ca au crescut cererile, atat din partea companiilor dar si ale persoanelor cobai.

In Romania, aceste sunt clasificate in patru faze. In prima faza sunt racolati oameni sanatosi, iar in ultima faza sunt cobai bolnavi in stare avansata de boala.

Recrutarea voluntarilor in Romania se face prin anunturi sau fluturasi care se gasesc in spitale. Voluntarii sanatosi sunt recrutati si prin alte metode, dar nu prin mass media. Daca unui subiect a se face rau, nu raspunde nimeni, pentru ca el a semnat ca vrea sa fie cobai.

Purcelusii vor salva omenirea. In Europa ei vor deveni cobai, spre bucuria soarecilor si a maimutelor, care nu mai sunt doriti pe post de cobai. In aceste zile, Consiliul de etica al OMS are o misiune grea. Incep testarile medicamentului impotriva virusului Ebola. Cine are prioritate, dat fiind cantitatile mici de medicamente?

Medicamentul este considerat prin definitie ca fiind o substanta periculoasa, cu reactii adverse si uneori letale.

Specialistii sustin ca abia dupa 5 ani, un medicament care a fost comercializat, poate fi cunoscut cu adevarat in ceea ce priveste reactia adversa asupra organismului.

De aceea se intampla ca un medicament dupa aceasta perioada sa fie retras de pe piata. In Romania, orasul cu cele mai multe persoane cobai este Iasul. Mii de testari au loc anual in Romania, este vorba de 900, dar China si India aspira la primul loc cu peste 1500 de testari fiecare.

In Argentina a fost testat un vaccin pentru prevenirea tuberculozei. 14 copii au murit. Fiecare medic care a racolat copii cobai a primit 350 de dolari. In fostul RDG, in perioada comunismului au fost cobai peste 50000 de persoane. Companiile farmaceutice proveneau din Germania de Vest si plateau pentru fiecare experiment, statului, un milion de marci.

Erau folositi oameni bolnavi psihic, care nu-si putea da acordul sau copii nascuti prematur.

Sursa: efemeride.ro