Acasă Stirile zilei Bani Cum a pierdut Banca Centrala a Elvetiei aproape 10 miliarde de dolari

Cum a pierdut Banca Centrala a Elvetiei aproape 10 miliarde de dolari

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Banca Centrala a Elvetiei a raportat o pierdere de noua miliarde de franci ( aproape 10 miliarde de dolari) in anul 2013. Dupa cum se arata in raportul preliminar al bancii, motivul il reprezinta scaderea pretului aurului pe pietele mondiale, fapt care a cauzat reducerea activelor Bancii Centrale cu 15 miliarde de franci.

Pierderile iscate de devalorizarea aurului nu au putut fi acoperite nici din investitiile in valuta, care i-au adus bancii trei miliarde de franci. Alte trei miliarde au fost obtinute de Banca Centrala ca urmare a vanzarii Fondului de stabilizare, infiintat in timpul crizei pentru ajutorarea UBS.

Reuters noteaza ca pierderea bancii centrale nu ii va permite acesteia sa plateasca dividende actionarilor, inclusiv guvernului federal, cantoanelor si persoanelor fizice – spre deosebire de multe alte tari, actiunile Bancii Centrale din Elvetia sunt tranzactionate pe bursa.

Pierderile inregistrate de banca centrala au dinamizat foarte mult dezbaterea cu privire la tipul de active in care ar trebui pastrate rezervele Bancii Centrale. Partidul Local Popular, în special, solicita un referendum pentru a obliga Banca Centrala sa tina cel putin 20% din rezervele tarii sub forma de aur. Bancherii se opun unei astfel de restrictii.

La sfarsitul anului 2013, pretul aurului a scazut cu 28 la suta. Pana la finel lunii noiembrie, potrivit estimarilor Bloomberg,  Banca Centrala elvetiana a acumulat peste o mie de tone de aur in valoare totala de 37.8 miliarde de franci. Rezerva valutara are o valoare de 446.4 miliarde de franci, ceea ce inseamna ca ponderea aurului in rezervele totale reprezenta mai putin de 10 la suta.