Acasă Stirile zilei Culmea imposturii! Emilia Sercan, jurnalista specializata in denuntarea plagiatorilor, si-a copiat lucrarea...

Culmea imposturii! Emilia Sercan, jurnalista specializata in denuntarea plagiatorilor, si-a copiat lucrarea de licenta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Emilia Sercan, absolventa in 2003 a Facultatii de stiinte ale Comunicarii si Jurnalism din Sibiu, a plagiat bucati intregi din lucrarea sa de licenta intitulata „Reglementari nationale si internationale cu privire la libertatea de exprimare”, se arata intr-un document transmis Turnul Sfatului.

Mai mult, Emilia Sercan se mandreste pe pagina ei de Facebook cu lupta pe care o duce impotriva lucrarilor plagiate.

Nu o spun cu bucurie, insa prezentarea pe care am avut-o la conferinta „Plagiarism across Europe and beyond” a facut senzatie. Unii participanti s-au mutat din ultimele randuri ale salii mai in fata, ca sa vada si sa auda mai bine, altii scoteau cate un foarte vocal „wow” dupa aproape fiecare informatie pe care o furnizam. Prezentarea s-a intitulat „Plagiarism in Ph.D. theses. A case study of military universities in Romania”.

Una dintre concluziile mele a fost urmatoarea – daca Romania nu isi rezolva singura si repede problema plagiatului in tezele de doctorat, singura modalitate ca lucrul acesta sa se intample ar fi aplicarea unui tip de supraveghere din partea Comisiei Europene de genul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe care il avem pentru justitie. Stiu, suna extrem de dur ce am spus, insa diplomele romanesti de doctorat sunt recunoscute in Europa si au efect la nivel european. Inclusiv la aceasta idee am auzit exclamatii „wow” din sala, scrie Emilia Sercan.

„La 13 ani dupa ce si-a copiat propria lucrare de licenta care atesta ca este jurnalist, Emilia sercan, declara: «Libertatea de constiinta este sfanta pentru un jurnalist». La 14 ani de la scrierea lucrarii, sercan parasea in lacrimi platoul emisiunii Profesionistii avand pe buze un autodenunt: «in momentul asta ma simt o mare impostoare. Cand in urma cu o luna si jumatate, Emilia sercan declara in emisiunea Profesionistii a Eugeniei Voda difuzata la TVR, ca se simte o mare impostoare nimeni nu a banuit ca se refera si la altceva decat la «compromisul vietii» ei – acela ca in 2008, pleca de la Evenimentul Zilei pentru a lucra (pentru 8.500 de euro lunar) la Realitatea-Catavencu, controlata de mogulul Sorin Ovidiu Vantu“, se arata in documentul care o vizeaza pe jurnalista care a obtinut licenta la Sibiu.

Cartile sursa

„in trecutul jurnalistei de investigatie, care si-a facut in ultimul an un titlu de glorie din expunerea plagiatelor unor puternici ai zilei – Oprea, Toba, Negoita, Ontanu, Licu, Stanisoara, inclusiv Laura Codruta Kovesi, se ascunde, culmea ironiei, propriul plagiat, pe care, spre deosebire de compromisul cu Vantu devoalat de Eugenia Voda, nu l-a expus nimeni pana acum. Emilia sercan, absolventa, in 2003, a Facultatii de stiinte ale Comunicarii si Jurnalism din Sibiu, a plagiat bucati intregi in lucrarea sa de licenta intitulata «Reglementari nationale si internationale cu privire la libertatea de exprimare». Cele doua carti din care a copiat sunt «Jurisprudenta europeana privind libertatea de exprimare», cu subtitlul «Aspecte privind hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului», care ii are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu (coordonator) si Adrian Tudorica si «Ghid juridic pentru jurnalisti» (editia a III-a), scrisa de Monica Macovei, Adriana Dragalita si Dan Mihai. Ambele carti au fost publicate in 2002. Forma de plagiat imbratisata cu predilectie de jurnalista este cea a reformularilor si a amestecului deliberat intre fragmente si texte preluate si munca proprie“, se mai arata in documentul care insoteste copii ale lucrarii de licenta.

Dupa o analiza atenta a celor doua lucrari in paralel cu lucrarea de licenta a Emiliei sercan, documentul prezinta paginile „pe care Emilia sercan le-a preluat fara respectarea regulilor de buna practica in scrierea si citarea academica. Preluarile au fost facute fara nicio metoda de citare consacrata – fara ghilimele, fara note de subsol“.

„in cursul verificarii documentelor mentionate, Emilia sercan a preluat integral sau partial urmatoarele pagini: in Capitolul 3, a copiat de la pagina 38 pana la pagina 54 (vezi scan) din «Ghidul juridic pentru ziaristi». Pentru documentare, a fost accesata editia din 2009 a Ghidului care fata de cea din 2002 are in plus o prefata si o ordine schimbata a subcapitolelor, in rest cele doua editii sunt identice. Detaliat, sercan a copiat dupa cum urmeaza: pe pagina 38, gasim pasaje copy-paste din pagina 15-16 din Ghidul juridic, pagina 40 si jumatate din pagina 41 sunt integral copiate din pagina 5 a Ghidului, pagina 43 copiaza in proportie de 80% din paginile 14-15 ale Ghidului, pagina 44 este integral copiata din paginile 14-15 ale aceluiasi Ghid (la fel si jumatate din pagina 45). in acelasi Capitol 3, in subcapitolul «Comunicarea de Informatii false», jumatate din pagina 52 este copiata din pagina 54 a Ghidului, iar 80% din pagina 54 este copiata din paginile 59 si 60 ale cartii mentionate.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos