Acasă Stirile zilei Stiinta Cu cine sunt inruditi EUROPENII MODERNI! Amprenta ADN-ului prezinta existenta unor influente...

Cu cine sunt inruditi EUROPENII MODERNI! Amprenta ADN-ului prezinta existenta unor influente siberiene!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Amprenta ADN-ului europenilor moderni prezinta existenta unor influente a populatiilor stravechi din regiunea Siberiei, care sunt inrudite cu primii oameni care au colonizat continentul american in perioada erei glaciare.

Cercetarea, publicata in revista Nature, este cel mai recent studiu care foloseste tehnici sofisticate de investigare genetica pentru a clarifica originile populatiilor moderne, transmite Reuters.

Oamenii de stiinta credeau pana de curand ca europenii de astazi sunt descendenti ai altor doua grupe de populatii.

Primii erau vanatori-culegatori din regiunile vestice ale Europei, care au trait pe continent de cand acesta a fost colonizat prima data de specia umana in urma cu peste 40.000 de ani. A doua grupa era alcatuita din populatii de fermieri care au migrat in Europa in urma cu circa 7.000 de ani din regiunea care acum acopera parti din Siria, Turcia si Irak.

Noul studiu a aratat existenta si a unei influente din partea populatiei de vanatori-culegatori din Siberia, pe care cercetatorii i-au numit „vechii eurasiatici nordici”.

Cercetatorii au aplicat o tehnica de secventiere genetica pentru descifrarea genomului unui fermier care a trait in zona de astazi a Germaniei, in urma cu 7.000 de ani, si a altor opt vanatori-culegatori care au trait in urma cu 8.000 de ani in Luxemburg si Suedia. Apoi, expertii au comparat genomurile acestora cu datele genetice a 2.345 de oameni din prezent, pentru a descoperi care sunt stramosii genetici ai europenilor.

„Studiul nostru arata ca originile europenilor sunt mult mai complexe decat ne imaginam anterior”, a declarat Iosif Lazaridis, cercetator la Harvard Medical School. „Se pare ca europenii, care sunt de multe ori considerati ca fiind un singur grup populational in zilele noastre, au de fapt o istorie foarte complexa, cu cel putin trei grupuri populationale amestecate in diferite proportii in trecutul lor”, a mai spus Lazaridis.

Aproape toti europenii au ca stramosi membri din toate cele trei grupuri de populatii stravechi. Vechii eurasiatici nordici au lasat circa 20% din mostenirea genetica a europenilor moderni, desi aceasta este cea mai mica valoare dintre cele trei grupuri populationale.

Oamenii din nordul Europei, in special din tarile baltice, prezinta cea mai mare proportie de mostenire genetica din partea vechilor vanatori-culegatori din vestul Europei. Pana la 50% din ADN-ul lituanienilor provine de la aceasta populatie.

Europenii din sud au mostenit mai mult din partea vechilor fermieri veniti din Turcia, Irak, Siria. Pana la 90% din ADN-ul locuitorilor din Sardinia (insula in Marea Mediterana, regiune autonoma a Italiei, n.r.) provine de la acesti vechi imigranti care au venit in Europa acum 7.000 de ani.

Fermierii care au colonizat Europa, venind din Orientul Apropiat, au adus noi cunostinte pe continent, domesticind animale, inclusiv porcul si vaca, cultivand culturi agricole, inclusiv unele tipuri de grau, orz, mazare si linte si folosind seceri din obsidian (roca vulcanica de culoare neagra sau brun-cenusie, care seamana cu sticla topita, n.r.).

Johannes Krause, cercetator participant la studiu, genetician la Universitatea din Tübingen si director la Institutul Max Planck pentru Istorie si Stiinte din Germania, a spus ca vechii eurasiatici nordici „fac legatura (de inrudire genetica, n.r.) intre europenii moderni si populatiile indigene americane (amerindieni, n.r.)”.

Studiul arata ca vechii eurasiatici nordici nu numai ca s-au amestecat cu europenii preistorici, dar sunt inruditi si cu oamenii care, acum 15.000 de ani, au trecut istmul inghetat care lega candva Siberia de Alaska, raspandindu-se apoi in cele doua Americi.

Sursa: mediafax.ro