Acasă Stirile zilei Bani Criza in buzunarele regilor asfaltului din Romania. Iata cum s-au subrezit afacerile...

Criza in buzunarele regilor asfaltului din Romania. Iata cum s-au subrezit afacerile acestora!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Daca pana nu demult afaceristii care construiau si reparau drumuri in Romania, castigau zeci si chiar sute de milioane de euro, in prezent profitul acestora abia daca atinge cateva milioane de euro.

 

Marii constructori romani denumiti generic „regii asfaltului” trec printr-o perioada mai proasta caracterizata de scaderi masive ale afacerilor si de profituri mult diminuate. Potrivit datelor de la Finante, toate companiile mari de constructii civile cu actionariat romanesc au rezultate in scadere 2013-2012. Majoritatea sunt inca pe profit, dar afacerile au cunoscut un recul semnificativ.

 

Cele mai solide companii raman cele doua detinute de constructorul bacauan Dorinel Umbrarescu, Spedition UMB si Tehnostrade. In ciuda faptului ca niciuna dintre cele doua nu mai este lider la cifra de afaceri, totusi, raportul afaceri-profit le este net favorabil in raport cu oricare alta companie mare de constructii de drumuri.

 

Astfel, desi cea mai mare cifra de afaceri realizata anul trecut apartine companiei brasovene Straco Grup, controlata de Alexandru si Traian Horpos, totusi profitul cel mai mare este acontat de Spedition UMB. Mai mult, Umbrarescu pluseaza cu Tehnostrade, cea de-a doua sa firma de constructii, care, de asemenea, are marje de profit foarte bune.

 

Cifre de afaceri mari mai intalnim si la companiile Tehnologica Radion, a lui Teodor Berna, si Eurotrading Construct ’98, de Dan Besciu, patronul celebrului restaurant, acum cladire de birouri, “Golden Blitz”.

 

In schimb, profiturile pe masura cifrelor de afaceri au ajuns destul de rare in 2013, departe de perioada 2007-2010, cand acestea ajungeau la zeci si chiar sute de milioane de euro.

 

Anul trecut, Dorinel Umbrarescu, prin Spedition UMB, are o cifra de afaceri de 470 de milioane de lei si un profit de 88 de milioane de lei. In 2012, cifrele inregistrate erau 616, respectiv 94 milioane de lei. Prin Tehnostrade, mai adauga o cifra de afaceri de 338 de milioane de lei si un profit de 43 de milioane de lei, ambele in scadere fata de anul precedent – 549, respectiv 73 de milioane de lei.

 

Adunand cifrele de pe cele doua firme, aflam rezultatele celui mai mare „rege al asfaltului”: 800 de milioane de lei cifra de afaceri si un profit de 130 de milioane de lei – o marja de circa 17%.

 

Pe locul doi la afaceri se afla firma Straco Grup. Aceasta a inregistrat anul trecut o cifra de de afaceri de 616 milioane de lei, fata de 872 de milioane de lei in 2012. La 616 milioane de lei, profitul a fost de doar 0,9 milioane de lei, fata de 13 milioane de lei cu un an in urma.

 

Euro Construct Trading ’98 a avut rulaje de 462 de milioane de lei, in 2013, similara cu cea din 2012, iar profitul inregistrat a fost de 31 de milioane de lei, fata de 40 de milioane de lei cu un an in urma.

 

Tehnologica Radion a inregistrat o scadere semnificativa a cifrei de afaceri. De la 560 de milioane de lei in 2012 la 356 de milioane de lei, anul trecut. Profitul a scazut si el , de la 4,5 milioane de lei la 3,8 milioane de lei.

 

Compania afaceristului brasovean Marcel Butuza, Vectra Service, este singura dintre firmele „regilor asfaltului” care a avut un 2013 pe pierdere. La afaceri de 153 de milioane de lei a inregistrat un rezultat negativ de 10 milioane de lei. Cu un an in urma, profitul a fost de 0,7 milioane de lei la afaceri de 188 de milioane de lei

 

Tel Drum, compania care castiga multe din contractele de reparatii de drumuri in Teleorman, este singura care a inregistrat afaceri mai mari anul trecut, fata de 2012, 183 de milioane de lei, fata de 147 de milioane de lei. In schimb, profitul a scazut de la 10 milioane de lei la 0,6 milioane de lei.

 

Costel Casuneanu, cu a sa PA&CO, are una dintre cele mai abrupte scaderi in business. De la afaceri de 227 de milioane de lei in 2012, a ajuns la 121 de milioane de lei, anul trecut, iar profitul a scazut pana la 0,47 milioane de lei, de la 2 milioane de lei cu un an in urma. Sursa: economica.net