Acasă Stirile zilei Stiinta CRIZA FINANCIARA a dublat numarul DEPRESIILOR! Romania ocupa locul DOI la incidenta...

CRIZA FINANCIARA a dublat numarul DEPRESIILOR! Romania ocupa locul DOI la incidenta bolilor mintale!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Criza financiara a dublat dublat numarul depresiilor, a declarat dr. Simona Trifu, medic psihiatru si cadru didactic la UMF „Carol Davila” din Capitala.

Potrivit medicului, criza economica a generat, in Romania, tot mai multe situatii in care unele persoane ajung la psihiatru cu stari depresive de diferite intensitati, ce debuteaza in contextul iminentei somajului sau a pierderii locului de munca.

„Statisticile oficiale arata ca rata somajului a fost in ianuarie de 7,3 la suta, in crestere aproape continua de la declansarea crizei. In astfel de situatii, importanta este varsta (persoanei vulnerabile – n.r.). Pot sa confirm ca exista un sector populational major afectat, cuprins intre 40 si 50 de ani – cu un procent estimat de peste 39 la suta din totalul somerilor -, cu vechime in munca in medie in jurul a 20 de ani si un nivel mediu de calificare. Numarul estimat al persoanelor in aceasta situatie care manifesta tulburari psihice s-a dublat in ultimul an. Primul episod depresiv apare, de cele mai multe ori, in intervalul a sase luni dupa pierderea locului de munca si poate reprezenta poarta de intrare in circuitul psihiatric”, a precizat dr. Simona Trifu.

Medicul este de parere ca depresia ar putea deveni, in viitorul apropiat, cea mai raspandita afectiune, prezentand semne si simptome care ating toate domeniile de functionare a organismului uman si nefiind nicidecum doar „o perturbare circumscrisa la nivelul sufletului”, asa cum se poate crede intr-o viziune mai larga a termenului.

„Este semnalul de alarma pe care il trag specialistii atat in Romania, cat si la nivel mondial. Cifrele sunt de-a dreptul ingrijoratoare: unul din 15 oameni, adica 6,66 la suta, sufera de depresie majora si daca includem in statistica si anxietatea si toate formele de depresie, constatam ca patru din 15 oameni, respectiv 26,6 la suta, sunt afectati, la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei statistici ONU”, a mai precizat dr. Trifu.

Medicul psihiatru a mai spus ca, in acest moment, este ingrijoratoare cresterea episoadelor depresive de diferite intensitati, care pot varia de la usor la major spre sever si care reprezinta o combinatie de vulnerabilitate structurala – biologica si psihologica.

„Este de tras un semnal de atentie asupra episoadelor depresive declansate de iminenta pierderii locului de munca sau de intrarea in somaj. Faptul in sine are implicatii puternice, deoarece odata cu instalarea fenomenutlui, se diminueaza semnificativ reteaua de suport social a celui in cauza, incidentul reprezentand poarta de intrare in arealul psihiatriei. Se adauga stigmatul social, care ingreuneaza printr-un cerc vicios iesirea din depresie si revenirea la dispozitia normala”, a explicat dr. Simona Trifu.

O alta categorie in atentia specialistilor este cea a tinerilor care, dupa ce au obtinut rezultate remarcabile la invatatura in scoli de prestigiu, nu si-au gasit loc de munca.

„Reactia la acest factor de stres are toate trasaturile componente ale unei depresii. Solutia spontana este, pentru cei mai multi dintre ei, emigrarea, ce adauga la depresia initiala drama dezradacinarii, fenomenul schimbarii in sine necesitand echipe de specialisti in tratarea tulburarilor emotionale consecutive. Depresia poate fi o boala de sine statatoare sau poate insoti o alta tulburare somatica, fiind cunoscuta ideea ca in preambulul majoritatii tulburarilor somatice sau psihice poate coexista o depresie. Metaforic vorbind, cauza cauzelor in depresie este pierderea. Ne referim la pierderea unei fiinte dragi, a unei pozitii sociale, a locului de munca, pierderea unei proprietati investite afectiv sau chiar pierderea conceptului de sanatate ideala, de organism puternic, dominat de energie si forta”, a adaugat Trifu.

Conform datelor European Health for All Databases, Romania se afla pe locul 2 in UE, dupa Estonia, din punct de vedere al incidentei bolilor mintale, cu peste 1.400 de cazuri la 100.000 locuitori.

Anual, in Romania se raporteaza circa 300.000 de noi cazuri.

Sursa: mediafax.ro