Acasă Special Opinii Cristian Tudor Popescu, dupa decizia CCR: Oamenii s-au relaxat si totul depinde...

Cristian Tudor Popescu, dupa decizia CCR: Oamenii s-au relaxat si totul depinde de gena dacica, aia despre care se spunea ca ne protejeaza!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cristian Tudor Popescu spune ca in cele trei zile dintre starea de urgenta si starea de alerta „totul va depinde de gena dacica”, facand referire la decizia Curtii Constitutionale cu privire la ordonanta de urgenta care reglementeaza starea de alerta. CCR a decis ca OUG 21/2004 este constitutionala dar nu poate sa restranga drepturi si libertati ale cetatenilor, acest lucru fiind posibil doar prin lege.

„Depinde la ce se refera, daca aceste masuri restrictive se refera si la licitatii, la modul in care se achizitioneaza acum diversele produse medicale consumabile, daca ramane in regimul de atribuire rapida directa sau in regimul de licitatie. Dupa parerea mea nu mai are rost sa continue, ar fi nociv sa continue regimul de atribuire directa, pentru ca vom vedea cate nereguli au fost in aceasta perioada. Nu se mai justifica, a existat timp destul pentru a se face niste contracte, niste surse. Curtea inteleg ca nu interzice asta”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

In ceea ce priveste restrictiile privind restrangerea drepturilor si libertatile cetatenesti, gazetarul a spus ca „deja ne gasim intr-o stare de relaxare, care se va accentua in zilele urmatoare, indiferent de legea pe baza careia va functiona in saptamanile urmatoare”.

„Oamenii deja nu mai respecta, amenzi nu se mai dau, e greu de presupus ca se vor respecta intrarea in autobuz prin fata, coborarea prin spate, pastrarea distantelor sanitare. Nu se vor respecta decat in mult mai mica masura, indiferent ce lege se da si atunci sa vedem in ce stare ne aflam de fapt cu epidemia”, a completat el.

Cu privire la aceasta pauza de trei zile intre expirarea starii de urgenta si intrarii in vigoare a starii de alerta, gazetarul a spus ca Guvernul Orban a gresit.

„E foarte rau ce a facut Guvernul, nu avea voie, se stia foarte bine de anuntul politic cel cu 15 mai, de atunci era timp destul pentru a se inainta acest proiect. Parlamentul are dreptate, a fost supus unei presiuni create artificial de catre Guvern. Acolo batalia intre Parlament si Guvern nu mai are legatura cu cetatenii, e vorba despre cine transmite acum mesajul de putere in opinia publica. Parlamentul vrea sa spuna astia v-au arestat, noi va eliberam, in vreme ce Guvernul vrea sa induca oamenilor convingerea ca le-a salvat vietile multora, prin masurile luate. Din ambele atitudini urmand sa rezulte un castig electoral”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

„PSD si aliatii asta vor, sa rezulte la final ca se conduce dupa legea facuta de noi, nu mai are Guvernul la cheremul lui conducerea, noi avem, de fapt, puterea si noi reusim sa va eliberam de masurile politienesti, dictatoriale pe care le-a luat Guvernul si de aceea fac ce fac”, a completat el.

Intrebat daca poate fi emisa o ordonanta de urgenta care sa acopere cele trei zile, gazetarul a spus ca nu are nicio importanta.

„In acele trei zile, lucrurile vor fi asa cum vor fi si in zilele de dupa cele trei, de luni incolo. Oamenii s-au relaxat si totul depinde de gena dacica, aia despre care se spunea ca ne protejeaza, ca suntem mai rezistenti la epidemie. Sa vedem ce se intampla in alte tari, in tari cu un sistem foarte puternic, nu doar medical, cum sunt Germania, Coreea de Sud. A trebuit sa se revina, pentru ca a crescut numarul de cazuri dupa relaxare. Nu ne ramane decat sa speram ca nu se va intampla asta si la noi”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.