Acasă Special Opinii Cristian Tudor Popescu descifreaza discursul lui Iohannis: „Este o dovada de tarie...

Cristian Tudor Popescu descifreaza discursul lui Iohannis: „Este o dovada de tarie sa alegi prelungirea starii de alerta. PNL, impreuna cu Klaus Iohannis, nu au interesul prelungirii starii de alerta. Nu le aduce beneficii politice”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cristian Tudor Popescu afirma ca decizia lui Klaus Iohannis si a Guvernului de a prelungi starea de alerta este o dovada de „tarie”. „Mai degraba, interesul electoral al PNL, al Guvernului ar fi fost relaxarea totala. Nu au facut asta. Aleg aceasta solutie care nu e populara, de pilda, de a nu deschide restaurantele. Iti trebuie tarie sa faci asta, in conditiile in care toti patronii iti cer plangand asta”, spune CTP.

„Ce a spus domnul Iohannis e corect, dar a prezentat lucrurile ca si cum le-a hotarat dansul si a cerut parlamentarilor sprijin explicit: ‘Sprijiniti Guvernul, ca a facut lucruri bune in pandemie si va face in continuare’. Acest anunt nu poate decat sa-i irite pe parlamentari si are o incarcatura politica inevitabila cand le spune parlamentarilor sa sprijine Guvernul.

Insa ar fi putut domnul Iohannis sa inceapa discursul asa: ‘Specialisti in epidemiologie, boli infectioase, cei care s-au ocupat de gestionarea situatiilor in pandemie, in frunte cu domnul Raed Arafat, cu care chiar am discutat adineaori, sunt de parere ca nu e momentul sa suspendam starea de alerta, ca ea trebuie continuata, ca asigura o eficienta necesara in a controla raspandirea virusului’, pentru ca e o realitate”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

CTP a criticat intentia PSD de a bloca prelungirea starii de alerta.

„Domnul purtator de cuvant al PSD spunea ca nu s-au prezentat dovezi care sa justifice mentinerea starii de alerta. Ba da! S-au prezentat. Nu scade numarul de cazuri de contaminare de la o zi la alta sub 125. Se mentine intre 125 si 200. Continua sa moara oameni. Avem focare de infectare. Domnul profesor Rafila avertiza ca e posibil sa avem si alte focare care sa izbucneasca in continuare.

Domnul Iohannis trebuia sa citeze din specialisti. E greu de presupus ca Raed Arafat este PNL-ist. Din punct de vedere politic, PSD l-a prezentat ca fiind cel mai mare specialist, nu numai din Romania, in materie de gestionare de epidemii. Daca l-ar intreba PSD-ul chiar si pe bunul lor prieten, domnul profesor Streinu Cercel, daca este de acord cu suspendarea starii de alerta, cred ca ar obtine un raspuns negativ, pentru ca dl Streinu Cercel este specialist in astfel de probleme. Asta era solutia pentru dl Iohannis, sa invoce specialistii”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

„PNL, impreuna cu Klaus Iohannis, nu au interesul prelungirii starii de alerta. Nu le aduce beneficii politice. Asa cum spunea premierul Ludovic Orban chiar astazi, ceea ce conteaza acum este economia, ‘in primul rand economia’. Ca sa reusesti sa relansezi acum economia – asta fiind si un obiectiv electoral, ca daca reusesti vei avea si capital politic pentru alegeri – starea de alerta, restrictiile nu te ajuta. Mai degraba, interesul electoral al PNL, al Guvernului ar fi fost relaxarea totala. Nu au facut asta. Aleg aceasta solutie care nu e populara, de pilda, de a nu deschide restaurantele. Iti trebuie tarie sa faci asta, in conditiile in care toti patronii iti cer plangand asta.

Ce sa faca PSD, ALDE si partidul lui Ponta? Sa dea jos Guvernul acum? Daca aceasta stare de alerta e respinsa, asta inseamna o bila foarte neagra, din punct de vedere electoral, la adresa Guvernului. Se comunica faptul ca nu are sprijin parlamentar acest Guvern si eventual poate fi dat jos, ceea ce nu este interesul PSD in acest moment. Sa primeasca in brate bolovanul economic care trebuie urnit in momentul de fata? Nu are niciun interes. Chiar inainte de alegeri vad ca exista o anumita convergenta intre partidele mari pentru sfarsitul lui septembrie, alegerile locale. Pai si ce sa faca? Inainte de alegeri sa preia PSD guvernarea? Ar fi o prostie din punct de vedere politic, electoral. Dimpotriva. Sa lase PNL-ul sa-si duca crucea pana in alegeri si sa incerce sa speculeze PSD-ul aceasta situatie”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.