Acasă Stirile zilei Stiinta CRIMELE vor fi descoperite mai usor prin SECRETUL varstei amprentelor digitale!

CRIMELE vor fi descoperite mai usor prin SECRETUL varstei amprentelor digitale!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii olandezi au descoperit secretul varstei amprentelor digitale, descoperire ce va contribui la stabilirea vechimii amprentelor de la locurile unor crime petrecute cu multi ani in urma.

„Nu este Sfantul Graal in domeniul amprentelor digitale, dar este o descoperire foarte importanta”, a declarat pentru AFP Marcel de Puit, cercetator la NFI, specialist in amprente digitale, care vorbeste despre o premiera mondiala.

„Politia ne intreaba cu regularitate daca putem sa datam amprentele gasite la locul producerii unei crime sau infractiuni. De exemplu, se produce o spargere si sunt descoperite amprentele vecinului. Aceste amprente pot ele sa ne faca sa il consideram suspect pe acel vecin sau ele dateaza de la ultima intalnire la o cafea intre vecini?”, a adaugat el.

„Datarea amprentelor permite sa identificam perioada in care un potential suspect se afla la locul crimei si amprentele care sunt pertinente pentru ancheta”, a continuat Marcel de Puit.

Atunci cand o persoana atinge un obiect, lasa in urma ei o amprenta digitala, care semnifica urma lasata de pielea sa pe un anumit material. Aceste urme pot fi gasite si comparate cu o banca de date pentru a-i identifica pe suspecti, aceasta fiind o metoda utilizata in sistemele judiciare de la inceputul secolului al XX-lea.

Aceste urme sunt constituite din transpiratie si sebum. Ele contin mai ales colesterol, acizi aminati si proteine.

„Compusii chimici din aceste amprente pot sa fie analizati”, a explicat Marcel de Puit. „Unii dintre ei dispar cu timpul, iar proportia dintre aceste elemente chimice, raportate unele la celelalte, ne permite sa datam o amprenta digitala”, a mai spus acesta.

Daca aceste conditii de conservare a amprentei sunt cunoscute (temperatura are o influenta diferita asupra compusilor chimici), aceasta poate fi datata cu certitudine, cu o marja de 1-2 zile, acest fapt fiind posibil inclusiv la 15 zile dupa ce amprentele au fost lasate.

Dincolo de acest termen, metoda devine „ineficienta”, afirma cercetatorul olandez.

Dupa ce metoda va fi testata in afara laboratorului, Marcel de Puit spera ca ea va fi utilizata in cadrul anchetelor de politie cel mai tarziu peste un an, iar datele recoltate vor duce la cresterea gradului de precizie al analizei si la datarea amprentelor vechi de cativa ani.

Pana atunci, savantul olandez efectueaza deja o serie de teste suplimentare, incercand sa determine – tot cu ajutorul compusilor chimici din amprentele digitale – daca suspectii din anumite anchete se aflau sub influenta drogurilor sau sa afle ceea ce acestia au mancat si au baut in ziua comiterii crimei sau a infractiunii.

Sursa: mediafax.ro