Tot anul e vremea rosiilor cu branza. „Ce poate fi mai savuros, delicios decat rosiile cu branza… fara paine, o sa spuneti, ca sa nu ne ingrasam?”
Problema e ca nu painea ingrasa (sau nu la fel de tare) precum branza. Si cand spun branza ma refer la orice tip de branzeturi, indiferent de cat sunt de sarate: cas si telemea proaspata, telemea veche (maturata), mozzarella, cascavaluri, branza de burduf sau framantata.
Desi contine la fel de multe proteine ca si carnea si pestele, in branzeturi avem de 3 ori mai multa grasime. In plus o felie de branza de 100g o mananci intr-o clipa, la carne e mai mult de mestecat.
Apropo de gramaj, portia corecta de branza e de 70g, adica acele pachete ridicol de mici de la supermarket contin 3 portii.
Unde sunt vremurile in care cumparai branza cu calupul? Acum asist la o adevarata conspiratie a producatorilor, parca si-au propus cu totii sa ne invete ce inseamna portia corecta! O felie mare cat palma si groasa de un deget are DOAR 200g si e pretios pusa intr-un pachet individual tras in vid. Deja cand gasesti pachete de jumatate de kilogram se numeste desfrau.
E spre binele nostru, credeti-ma. E usor sa mananci prea multa branza daca bucata e mare. Asa, cu pachetul mic, esti mai atent. Nu de alta dar branza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de baza, care se mananca cu sutele de grame. Branza e un rasfat, un condiment, un ingredient al mancarii. Si da, puteti manca fara grija rosii cu branza, cu conditia ca rosiile sa ocupe 80% din farfuria voastra. Cu alte cuvinte puneti cateva cubulete de branza peste un castron de rosii. Si atentie la ulei, branza are deja grasimea inclusa”, dezvaluie nutritionistul Mihaela Bilic.