Acasă Cultura Calendar Ortodox Crestinii sarbatoresc Inaltarea Domnului! Vezi ce nu au voie sa faca femeile!

Crestinii sarbatoresc Inaltarea Domnului! Vezi ce nu au voie sa faca femeile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pe 9 iunie, credinciosii ortodocsi si greco-catolicii sarbatoresc inaltarea Domnului, la 40 de zile de la Paste. Potrivit traditiilor, astazi se sfintesc plantele de leac – leusteanul, paltinul, alunul. in unele zone oamenii se bat cu leustean ca sa fie feriti de boli si de rele.

inaltarea Domnului la cer s-a petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Maslinilor de langa Ierusalim, unde Iisus si-a chemat apostolii pentru o ultima binecuvantare.

Desi prin inaltarea Domnului activitatea Sa pamanteasca lua sfarsit, Iisus le-a spus ucenicilor chiar in momentul inaltarii: „Iata, Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacurilor”. El s-a inaltat pentru a trimite in lume Duhul Sfant, asa cum promisese: „Voi ruga pe Tatal sa va trimita un alt Mangaitor ca sa fie cu voi in veac”.

Acest lucru se va intampla zece zile mai tarziu, de Rusalii sau Cincizecime, cand, prin pogorarea Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, acestia s-au transformat din oameni timizi si simpli in misionari indrazneti si intelepti, care au raspandit invatatura crestina in toata lumea.

In prezent, pe locul din care s-a inaltat Iisus la cer, se afla o capela, fiind spatiu de inchinare atat pentru crestini, cat si pentru musulmani, intrucat inaltarea lui Hristos la ceruri este recunoscuta in Islam, desi nu este mentionata in Coran. in lacas se pastreaza o piatra care are imprimata o urma de picior despre care se spune ca ar apartine Mantuitorului.

in unele locuri, de sarbatoarea inaltarii, numita si Ispas, se taie mieii si se insemneaza vitele cu vopsea pe blana si cu crestaturi pe urechi.

Este ziua in care credinciosii se saluta cu ”Hristos s-a inaltat!” si raspund ”Adevarat s-a inaltat”.

Inaltarea mai este cunoscuta si ca Joia Iepelor sau Ispasul. Se spune ca Ispas a fost martor la inaltarea Domnului, alaturi de cei trei Apostoli. si pentru ca era un om bun si vesel, oamenii ar incerca in aceasta zi sa fie bine dispusi si sa nu-si caute pricini de suparare. Exista o credinta populara potrivit careia cel care moare de Ispas ajunge direct in Rai.

Femeile nu imprumuta sare si nu dau foc din casa fiindca exista credinta ca astfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte. Oamenii isi leaga frunze de nuc peste brau, pentru ca se spune ca si Mantuitorul le-ar fi purtat in momentul inaltarii.

Se fac pomeni si se imparte pentru morti, mai ales branza, ceapa verde, paine calda si rachiu. Este ultima zi cand se mai pot manca oua rosii. Batranii spun ca, pentru a avea recolta bogata, semanatorile se fac pana in ziua de inaltare, scrie click.