Acasă Cultura Calendar Ortodox Crestinii sarbatoresc azi o mare sfanta! Este considerata ocrotitoarea copiilor si a...

Crestinii sarbatoresc azi o mare sfanta! Este considerata ocrotitoarea copiilor si a tinerilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfanta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges este pomenita in calendarul crestin ortodox la 7 decembrie.

Sfanta Filofteia s-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo. I s-a dat din botez numele Filofteia (iubitoarea de Dumnezeu), lucru pe care il va dovedi cu fapta in cursul scurtei sale vieti pamantesti. Inca din copilarie, Sfanta Filofteia mergea des la biserica, iubea slujbele si cuvintele Sfintei Scripturii, posturile si rugaciunea. Cea mai mare virtute a sa era insa milostenia, urmand astfel cuvantul Mantuitorului.

Era atat de milostiva, incat isi daruia hainele saracilor, iar din hrana pe care o ducea tatalui sau la camp, o buna parte o dadea celor nevoiasi, astfel si-a atras mania tatalui sau si a mamei sale vitrege, care o bateau si o chinuiau, intunecati fiind de manie si de ura. Tatal sau, aflat pe camp si martor fiind cum Sfanta impartea saracilor din mancarea pe care trebuia sa i-o duca lui, intr-o izbucnire de furie, a lovit-o cu un topor, in acest fel Sfanta Filofteia si-a dat sfarsitul.

Sfanta Filofteia nu a suferit moarte de mucenica in perioada marilor persecutii impotriva crestinilor, dezlantuite in vremurile mai de demult de imparati persecutori, nu erau tirani ca sa porunceasca, nu erau muncitori care sa chinuiasca. Ci, ea a fost chinuita in vreme de pace, in vreme de crestinatate, nu de cei straini, ci chiar de cel ce a nascut-o si de mama sa vitrega, relateaza Agerpres.

Traditia consemneaza faptul ca, dorindu-se aducerea trupului Sfintei Filofteia in cetatea Tarnovei, acesta nu a putut fi ridicat si mutat. Episcopul locului, intelegand ca voia mucenitei era alta decat de a merge in Tarnovo, a inceput a rosti la capataiul ei nume de cetati, manastiri si biserici. Doar atunci cand a fost pomenit numele Bisericii Domnesti din Curtea de Arges, trupul ei a putut fi mutat din loc, intelegandu-se ca acolo va fi locul depunerii moastelor ei.

Astfel, in timpul domnului Radu cel Mare (1495-1508), moastele sale au fost aduse cu mare alai in Tara Romaneasca si asezate la Curtea de Arges, in Biserica Domneasca, iar mai tarziu, cand Neagoe Basarab a construit Manastirea Curtea de Arges (1517), trupul sfintei a fost mutat acolo, loc in care se afla si astazi.

Sfanta Filofteia in traditia populara

Sfanta Filofteia este considerata ocrotitoarea copiilor si a tinerilor, si in special a fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca si sa aiba o viata linistita. In traditie, Sfanta Filofteia este o sora indepartata a Sfantului Ilie. Astfel, ea mai este numita si „aducatoarea de ploi”. Istoria consemneaza mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos