Sfanta Mare Mucenita Varvara este pomenita in calendarul crestin ortodox la 4 decembrie.

Sfanta Varvara a fost fiica unui aristocrat roman, pe nume Dioscor, si a trait pe vremea imparatului Maximian Daia (305-311) in cetatea Iliopoli.

Fiind foarte frumoasa tatal sau i-a zidit un turn in care sa locuiasca. Deci vietuind Sfanta Varvara in acest palat inalt, in singuratate, se alina privind de sus la zidirea lui Dumnezeu cea dintru inaltime, ca si la cea de jos, la lumina cerului si la frumusetea pamantului, relateaza Agerpres.

Astfel, ea cauta adeseori spre cer, ziua si noaptea, si din zidiri incerca sa cunoasca pe Ziditor. Odata ea privind mult la cer si fiind cuprinsa de o mare dorinta ca sa stie cine a facut acea inaltime si acea latime si stralucire a cerului, deodata a stralucit in inima ei lumina dumnezeiescului dar si i-a deschis ochii mintii, pentru cunostinta Dumnezeului celui viu, care, cu intelepciune a zidit cerul si pamantul.

Sfanta Varvara cunoscand astfel pe adevaratul Dumnezeu i-a dispretuit pe zei, inchipuirile lor considerandu-le drept lucruri facute de maini omenesti.

Atunci cand tatal sau a auzit de acest lucru si a vazut ca fiica sa a ramas credincioasa alegerii facute, a predat-o autoritatilor romane care dezlantuisera prigoana impotriva crestinilor.

Dupa ce a fost chinuita, a fost purtata in batjocora multimii prin cetate, gasindu-si sfarsitul martiric chiar in mainile tatalui sau, care a ucis-o cu sabia. Traditia spune ca dupa ce a ucis-o, tatal ei a fost lovit de trasnet pe cand cobora din munte si a murit.

Traditia spune ca ziua de 4 decembrie, este „Cea de-a doua zi a Bubatului”, astfel ca oricine munceste, spala, toarce sau manânca fasole in aceasta zi se va umple de bube sau ii vor muri copiii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.