Acasă Cultura Calendar Ortodox Credinciosii praznuiesc un mare Sfant plin de darurile Duhului Sfant!

Credinciosii praznuiesc un mare Sfant plin de darurile Duhului Sfant!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfantul Zaharia a fost fiul lui Carion egipteanul. El si-a lasat copii si nevasta si s-a facut monah. Desi Zaharia era mai tanar decat cei mai multi frati de la Schit, el era plin de darurile Duhului Sfant, mai mult decat cei mai varstnici.

El isi simtea intreaga fiinta inflacarata de dragostea Harului lui Dumnezeu. L-a intrebat Sfantul Macarie: „Cine este adevarat monah?” Sfantul Zaharia a raspuns: „Acela care se lupta zilnic sa implineasca Poruncile Dumnezeiesti.” L-a intrebat Avva Moise: „Ce inseamna sa fii monah?” iar Sfantul Zaharia a raspuns, scotandu-si camilafca si calcand-o in picioare: „Aceasta inseamna sa fii monah. Nimeni nu poate fi monah care nu se lasa zdrobit ca aceasta camilafca.” El a fost un mare luminator al pustiei egiptene, care a trecut la cele vesnice de tanar.

Troparul Sfantului Cuvios Zaharia

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Zaharia, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Artemon, episcopul Seleuciei din Pisidia;
– Sfantului Mucenic Artemon, preot din Laodiceea;
– Sfantului Cuvios Zaharia din Sketis (Egipt);
– Sfintilor opt mucenici din Cezareea Palestinei;
– Sfantului Cuvios Martin Tebeul;
– Sfantului Sfintitului Mucenic Partenie, patriarhul Constantinopolului.

Sursa: crestinortodox.ro