Acasă Cultura Calendar Ortodox Credinciosii praznuiesc astazi Zamislirea Sfintei Fecioare Maria!

Credinciosii praznuiesc astazi Zamislirea Sfintei Fecioare Maria!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfintii Ioachim si Ana au fost lipsiti de copii pana la vremea batranetii, cand Arhanghelul Gavriil s-a pogorat la fiecare din ei,  binevestindu-le zamislirea Sfintei Fecioarei Maria. Din dragoste pentru oameni, Dumnezeu a facut roditor pantecele sterp al Anei, care la vremea randuita a nascut prunc de parte femeiasca, pe Sfanta Fecioara Maria.

Interpretarea gresita a acestui eveniment minunat a facut ca, in sanul Bisericii Romano-Catolice, sa apara pentru prima data inovatia mariologica despre „imaculata conceptie”, in scrierile lui Paschasius Radbert. Potrivit dogmei „imaculatei conceptii”, Maica Domnului ar fi fost ferita de pacatulstramosesc, fiind nascuta asemenea Mantuitorului, prin umbrirea Sfantului Duh, iar nu prin impreunare trupeasca.

Impotriva acestei inovatii, Parintele Justin Popovici afirma: „a admite zamislirea neprihanita a Sfintei Fecioare Maria implica presupozitia unei imaculate conceptii a tuturor stramosilor pana la Adam, pentru ca insasi Sfanta Fecioara sa se poata naste fara pacatul ereditar, ceea ce conduce la respingerea intregii antropologii biblice”.

Vrednicia reala, autentica a Maicii Domnului, inainte de intrupare, n-a constat intr-o presupusa nasterea a ei fara pacatul stramosesc, ci in acceptarea ei („Fie mie dupa cuvantul tau!” Luca 1, 38) a planului lui Dumnezeu, in conditia omeneasca generala, adica aflata sub pacatul ereditar. „Prin acest „fiat”, in sensul doctrinei sinergiei asa cum e prezentata de Sfantul Pavel, prin Maria, omul e impreuna-lucrator cu Dumnezeu la mantuirea sa”.

Tropar la sarbatoarea Zamislirii Sfintei Fecioare Maria

Glasul 4

Astazi legaturile nerodirii de fii se dezleaga; ca Dumnezeu auzind pe Sfintii si Dreptii Ioachim si Ana, mai presus de orice nadejde le-a fagaduit lamurit ca vor naste pe Fiica lui Dumnezeu, din care S-a nascut Cel Necuprins, Om facandu-Se, poruncind Ingerului sa-i strige: Bucura-te cea Plina de har, Domnul este cu tine!

Condac la sarbatoarea Zamislirii Sfintei Fecioare Maria

Glasul 4

Aratatu-Te-ai astazi…

Astazi lumea praznuieste zamislirea Sfintei Ana, care s-a facut de la Dumnezeu; pentru ca aceasta a nascut pe Ceea ce mai presus de cuvant a nascut pe Cuvantul.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintei prorocite Ana, mama Prorocului Samuel;

– Cuviosului Stefan;

– Sfintilor mucenici: Sositeu, Narsu si Isaac;

Sursa: crestinortodox.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos