Acasă Timp liber Auto Credeai ca ai scapat? Iata ce se intampla cu amenzile de circulatie...

Credeai ca ai scapat? Iata ce se intampla cu amenzile de circulatie pe care le iei in alte state UE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Statul roman va crea o institutie si proceduri pentru a face schimb de informatii cu politia rutiera a celorlalte membre UE, pentru a-i sanctiona pe soferi oriunde s-ar afla. Comisia Europeana a aprobat o Directiva (413/2015) care reglementeaza modalitatea prin care statele membre vor face schimburi de informatii privind incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera, informeaza economica.net.

Se urmareste astfel ca soferii indisciplinati, ce comit infractiuni rutiere pe teritoriul unor state membre, altele decat tara de origine, sa fie amendati. Statele membre trebuie sa asigure transpunerea prevederilor acestei Directive pana pe 6 mai 2015.

Directiva se aplica soferilor care depasesc viteza neregulamentara, nu folosesc centura de siguranta, nu respecta culoarea rosie a semaforului, conduc sub influenta alcoolului sau a drogurilor, nu folosesc casca de protectie, folosesc benzi interzise sau telefonul mobil in timpul conducerii.

Potrivit noilor reglementari, la nivelul fiecarui stat membru trebuie sa fie creat un asa numit „punct national de contact”, adica o autoritate competenta desemnata pentru schimbul de date privind inmatricularea vehiculului. Aici vor exista baze de date privind vehiculele inmatriculate in respectivul stat, dar si datele privind proprietarii sau detinatorii vehiculelor. In acest mod, statul membru in care s-a savarsit abaterea de la lege va putea intra in posesia informatiilor necesare pentru a stabili persoana raspunzatoare pentru incalcarile normelor de circulatie.

Soferii vor primi la domiciu o scrisoare de informare de la autoritatile statului membru pe teritoriul caruia a avut loc incalcarea legii. Scrisoarea, redactata in limba soferului suspect, va include, in conformitate cu dreptul intern, orice informatii relevante, in special natura respectivei incalcari a normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera, locul, data si ora la care a fost savarsita, o trimitere la dispozitiile aplicabile (inclusiv titlul acestora) din dreptul intern care au fost nerespectate si sanctiunea aferenta, precum si, dupa caz, date privind dispozitivul utilizat pentru constatarea incalcarii.