Acasă Stirile zilei Stiinta Craniul celui mai mare dinozaur din lume este cautat in Patagonia!

Craniul celui mai mare dinozaur din lume este cautat in Patagonia!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Craniul celui mai mare dinozaur din lume, cat un mastodont de marimea a 14 elefanti este cautat de paleontologii argentinieni in Patagonia.

Cercetatorii de la Muzeul paleontologic „Edigio Peruglio” din Trelew, care au descoperit osemintele animalului erbivor ce cantarea probabil aproape 80 t, s-au angajat intr-o munca titanica, relateaza miercuri AFP.

„Am realizat doar 30% din activitatile de extractie si avem deja 200 de ramasite fosilizate. Mai avem de lucru doi sau trei ani si speram sa gasim craniul sau macar o parte din el”, a spus Jose Luis Carballido, cercetator la Consiliul national pentru cercetari stiintifice si seful echipei care a descoperit dinozaurul acum trei ani.

Animalul cu gat si coada lungi avea probabil 40 m lungime, iar femurul masoara 2,40 m, cu diametrul de grosimea unui trunchi de copac.

„Avem de-a face cu cel mai mare dinozaur din lume, dar pentru noi cel mai important este ceea ce urmeaza. Exista mult material, in stare foarte buna de conservare”, afirma paleontologul Alejandro Otero.

„Din craniu avem doar un dinte. Ne lipseste gatul, dar avem spatele si coada…Este foarte important sa gasim craniul fiindca nu avem multe cranii din acea perioada. Animalul putea avea capul de un metru”, a spus Carballido.

Nu departe de osemintele celor sapte erbivore descoperite au fost gasiti 70 de dinti de dinozauri carnivori, precum si fosile de trunchiuri de copaci si frunze.

„Acest lucru ne va permite sa reconstituim mediul si ecosistemul in care traiau dinozaurii”, a adaugat el.

Pentru ca un erbivor de 80 t sa se poata alimenta, trebuie ca vegetatia sa fi fost abundenta si sa se refaca rapid, in timp ce Patagonia este in prezent o vasta campie desertica intre Anzi si Atlantic.

Exista mai multe ipoteze in privinta dinozaurilor morti in acel loc din Patagonia: fie acolo era un cimitir fiindca toate osemintele sunt de adulti, fie animalele bolnave s-au indepartat de grup, prinzandu-se in namolul din apropierea unui rau din cauza greutatii.

Marele dinozaur nu a primit inca nume, acesta urmand sa aiba legatura cu familia Mayo, proprietar al terenului unde au fost gasite osemintele, incheie AFP.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos