Acasă Stirile zilei Bani Contracte ca la „mama acasa” la Posta Romana: Directorul Daniel Neagoe facea...

Contracte ca la „mama acasa” la Posta Romana: Directorul Daniel Neagoe facea afaceri cu o firma ce avea sediul in casa mamei sale

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„Fostul director general de la Posta Romana Daniel Neagoe a fost unul dintre protejatii Robertei Anastase. Aproximativ 80-90.000 euro au costat «contractele-cadou» atribuite fara licitatie de fostul director general al Postei societatii Mefisto Com SRL din orasul sau de bastina, Breaza, pentru a presta pentru operator servicii din domeniul constructiilor. Firma are sediul la adresa domiciliului mamei lui Neagoe”, a aratat ministrul Comuncatiilor, Dan Nica.

Ministrul a spus ca ultima plata catre Mefisto Com SRL s-a facut in aprilie, la finalul mandatului fostului sef al Postei Române.

Mafia Anastase-Neagoe

Un alt contract „pagubos” pentru Posta a fost cel incheiat cu Alfa Medical Service, al carui obiect a fost, potrivit lui Nica, „furnizarea de servicii medicale cu dedicatie si, multa vreme, inexistente”.

„In perioada septembrie-decembrie 2010 au fost platiti 1.392.893 lei fara ca dosarele angajatilor sa fie cerute timp de un an de la societatea care a prestat anterior aceste servicii medicale. Raportul Curtii de Conturi arata clar ca s-au platit servicii fara contraprestatie. Valoarea totala a contractului a fost de sase milioane de euro. Contractul a fost atribuit prin procedura de negociere fara publicare, deci fara licitatie, si cu incalcarea OG 34/2006”, a spus Nica.

Ministrul s-a referit si la doua contracte derulate de Posta Româna cu Terradox si Promotional Interservice, firme cu aceiasi asociati.

 

Aplicatie de sase milioane euro

„Sase milioane de euro a costat aplicatia software METER-NET si niste echipamente de francat, achizitionate in 2011 de la Promotional Interservice, in conditiile in care un serviciu similar era deja dezvoltat prin forte proprii de Posta Româna, la costuri mult mai mici. Mentenanta echipamentelor a costat 1,26 milioane de euro pentru doar cinci luni, bani incasati de cele doua firme, in conditiile in care acest fapt nu s-a justificat tot timpul”, a aratat Nica.

El a mai spus ca achizitionarea aplicatiei software METER-NET s-a realizat prin negociere, fara publicarea unui anunt de participare, pentru ca aplicatia software a fost considerata ca fiind singura compatibila cu echipamentele detinute deja de operator.

„Un alt contract pagubos de la cap la coada a fost cel cu Smart Telecom Solution, societate cu un singur angajat. Denuntarea contractului a costat Posta cinci milioane de euro. Contractul cu Smart era unul de asociere pentru facilitarea platilor prin POS-uri in ghiseele deja informatizate ale Postei Române, care puteau incasa acele plati, fara a fi nevoite sa imparta comisionul cu furnizorul”, a spus Nica.

 

Afacerile imobiliare ale Postei Romane

Ministrul a facut referire si la alte contracte, pe care le-a catalogat „mari tunuri imobiliare”.

„Iata câteva exemple. Posta Româna a incheiat in 2010 cu Tegolino Iasi un contract de 1,8 milioane de euro pe cinci ani pentru inchirierea de birouri. In Constanta, operatorul plateste 9.000 de euro/luna pentru birouri, in conditiile in care detine propria cladire in oras. Un caz similar este la Piatra-Neamt, unde se plateste 7.000 de euro/luna pentru inchirierea de birouri, iar sediul Postei a fost lasat intentionat sa se degradeze”, a afirmat Nica.

La Bacau, operatorul postal plateste 10.000 de euro/luna pentru inchirierea de spatii de parcare.

„Banii sunt incasati de Transport Public SRL Bacau. Posta are parcare proprie in acest oras. Parcarea inchiriata se afla in câmp, in afara orasului, iar asfaltul din contract era de fapt o pajiste. De asemenea, Posta plateste 10.000 euro/luna pentru o parcare la Iasi, desi masinile puteau fi parcate tot in spatiile Postei. Banii au fost achitati firmei Shoes SRL”, a spus Nica.

Fabrica de Timbre, tiparnita PDL

Ministrul a vorbit si despre sucursala Fabrica de Timbre, care a fost transformata in „tiparnita a materialelor de promovare ale Partidului Democrat-Liberal”.

„Printre exemple se numara materiale pentru Alianta pentru Teleorman PD-L si PNT-CD, pentru Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures, pentru Mihail Hârdau – PDL Cluj, Daniel Buda – PD-L Cluj, Dorin Petrescu, Sorina Placinta, Daniel Humelnicu, Marian Ovidiu – senator PD-L Arad. Hârtia si pretul de executie al acestor materiale era, evident, sub pretul pietei, situatie care a adus pierderi sucursalei”, a spus Nica.